ANP (bewerking: NOS)
NOS SportAangepast

Nominaties Sportvrouw 2017: Bouwmeester, Van der Breggen en Schippers

Marit Bouwmeester, Anna van der Breggen en Dafne Schippers maken kans op de titel Sportvrouw van het Jaar. Op dinsdag 19 december wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het NOC*NSF Sportgala in de Rai in Amsterdam.

De drie zijn gekozen uit een shortlist van tien namen, die vorige week bekend werd gemaakt. Het was een jaar waarin de Nederlandse wielervrouwen oppermachtig waren, maar toch zijn Annemiek van Vleuten en Chantal Blaak niet genomineerd. Alleen Van der Breggen is uitverkoren.

Keuze voor nominaties sportvrouw was het moeilijkst

Juryvoorzitter Bas van de Goor legt uit: "Op het WK hebben de andere twee goud gewonnen, maar Van der Breggen won de Giro, werd nummer een van de wereld, pakte drie klassiekers én twee medailles op het WK. Dit was een hele lastige categorie, hier hebben we het langst over gesproken.

Marit Bouwmeester

Na haar olympische titel van 2016 nam Marit Bouwmeester in 2017 even wat gas terug. Bij haar comeback op het hoogste niveau bij de WK in Medemblik begon ze met een zestigste plaats, maar de zeilster herpakte zich en voerde na de voorlaatste dag het algemeen klassement aan.

Vanwege een gebrek aan wind gingen de laatste twee races niet door en Bouwmeester liet zich voor de derde keer kronen tot wereldkampioene in de Laser Radial-klasse.

Bouwmeester krijgt gouden envelop met nominatie

Op de eerste dag van het EK in Barcelona greep Bouwmeester direct de koppositie. Twee dagen later moest ze de Deense Rindom voorbij laten gaan, maar de Friezin stelde opnieuw orde op zaken en prolongeerde haar Europese titel.

Daardoor was Bouwmeester regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene. Geen wonder dat ze door de internationale zeilfederatie ISAF uitgeroepen wordt tot zeilster van het jaar.

Anna van der Breggen

In het voorjaar was Anna van der Breggen de koningin van de klassiekers, met zeges in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Op de EK in Herning veroverde ze brons op de individuele tijdrit. Op het 31,5 kilometer lange parcours moest ze landgenote Ellen van Dijk en de Belgische Ann-Sophie Duyck voor zich dulden.

Net als in 2015 won Van der Breggen de Giro Rosa, de Giro d'Italia voor vrouwen. Na de tweede etappe kreeg ze de roze leiderstrui en die gaf ze de resterende acht etappes niet meer uit handen.

Getty Images
Anna van der Breggen met haar beker van de Giro Rosa

Nadat de Overijsselse ook het World Tour-klassement op haar naam had geschreven, spurtte ze op de WK in Bergen tweemaal naar zilver.

Op de ploegentijdrit finishte ze met Boels-Dolmans achter Team Sunweb en op de 21,1 kilometer lange individuele tijdrit moest Van der Breggen alleen landgenote Annemiek van Vleuten voor zich dulden.

Dafne Schippers

Net als twee jaar eerder in Peking werd Dafne Schippers in Londen wereldkampioene op de 200 meter. In de finale kwam de winnares van olympisch zilver in Rio goed de bocht door, waarna ze een spannend duel met de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou in haar voordeel wist te beslissen: 22,05 om 22,08.

Na de Jamaicaanse Merlene Ottey en de Amerikaanse Allyson Felix werd Schippers de derde atlete die erin slaagde om de WK-titel op de 200 meter te prolongeren.

Getty
Dafne Schippers

Vijf dagen eerder had Schippers ook al brons gepakt op de 100 meter. De Utrechtse finishte in 10,96 en moest daarmee alleen Ta Lou (10,86) en de Amerikaanse winnares Tori Bowie (10,85) voor zich dulden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl