Marit Bouwmeester op het water in Medemblik

Bouwmeester grijpt wereldtitel op zeilloze dag

Zeilster Marit Bouwmeester is voor de derde keer wereldkampioen in de Laser Radial-klasse geworden. Zaterdag stonden er twee races op het menu, maar door een gebrek aan wind op het IJsselmeer werd er niet gevaren.

De 29-jarige Friezin, die in 2011 en 2014 ook al 's werelds beste was, begon beroerd aan de WK en stond na de eerste dag slechts 60ste. Ze ging niet bij de pakken neerzitten en toonde zich daarna een ware kampioen.

Bouwmeester, regerend olympisch kampioen, won van de acht resterende races drie en eindigde nog drie keer in de topdrie. In de finaleraces had alleen de Belgische Evi Van Acker de Nederlandse nog kunnen bedreigen.

Maxime Jonker en Daphne van der Vaart eindigden op respectievelijk de zesde en zevende plaats. Daarmee hebben ze een A-status bij sportkoepel NOC*NSF afgedwongen.