NOS SportAangepast

Bouwmeester na olympisch en wereldkampioene ook Europa's beste

Marit Bouwmeester heeft voor de kust van Barcelona de Europese titel in de Laser Radial-klasse veroverd. De Friezin had op de laatste dag aan een tiende en zeventiende plaats precies voldoende om de Deense Anne-Marie Rindom voor te blijven. Het verschil tussen goud en zilver was één punt.

Na de voorlaatste race, die Rindom won voor Vasileia Karachaliou, was de strijd weer helemaal open.

Bouwmeester hield de Deense en de Griekse in de beslissende race echter goed in het vizier en liet zich haar eerste EK-goud niet afpakken.

De 29-jarige Bouwmeester greep in augustus op het IJsselmeer de wereldtitel (haar vierde) en veroverde vorig jaar in Rio de Janeiro ook al olympisch goud.

Bouwmeester overwint 'supermoeilijke omstandigheden'

"Vandaag was misschien niet de allerbeste dag, maar het eindresultaat telt en dat was genoeg", zei Bouwmeester. "Onze doelstelling is om de sport te domineren en dat doe je met het neerzetten van consequent goede resultaten."

Dat lukte Bouwmeester zonder meer in de eerste vijf races. Daarin werd ze twee keer eerste en drie keer tweede. In de zes races daarna liep het een stuk minder, met twee vijfde plekken al beste resultaat.

"We hadden hier te maken met supermoeilijke omstandigheden vanaf de eerste dag, met weinig wind en hoge golven. Het was echt een wedstrijd van incasseren en accepteren dat je het niet altijd goed kunt doen", zei ze over haar wisselende resultaten.

"Zolang je maar degelijke en goede beslissingen blijft nemen en vertrouwen blijft houden in jezelf. Dat is me gelukt, dus ik ben superblij."

Eindklassement

1.Marit Bouwmeester53 punten
2.Anne-Marie Rindom (Den)54 
3.Vasileia Karachaliou (Gri)57
4.Svenja Weger (Dui)63
5.Tuula Tenkanen (Fin)64
12.Daphne van der Vaart104
19Maxime Jonker134

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl