Getty Images
NOS WielrennenAangepast

Van der Breggen wint tweede Giro Rosa

Anna van der Breggen is voor de tweede keer winnares geworden van de Giro Rosa, de vrouwelijke variant van de Ronde van Italië. De Zwolse was in 2015 ook al de sterkste.

Van der Breggen (Boels-Dolmans) veroverde al in de tweede rit de roze leiderstrui en gaf die in de tiende en laatste etappe niet meer uit handen. De olympisch wegkampioen, die in Rio ook nog brons won in de tijdrit, gaf haar concurrenten op de enige klim van de dag (5,6 kilometer á 6,4%) geen millimeter ruimte.

Van der Breggen kwam in de Giro Rosa geen enkele keer als eerste over de streep, maar werd achter Annemiek van Vleuten (Orica-Ais) wel twee keer tweede.

Van Vleuten verspeelde maandag in een waaieretappe bijna twee minuten, en werd op 1 minuut en 39 seconden derde in het klassement. Elisa Longo Borghini uit Italië eindigde als tweede (+1.03).

De 27-jarige Van der Breggen, die in 2014 en 2016 derde werd in de Ronde van Italië, was in 2015 na Marianne Vos de tweede Nederlandse die de zwaarste rittenkoers van het jaar op haar palmares schreef. Vos won het roze in 2011, 2012 en 2014.

Van der Breggen wint Giro Rosa, Van Vleuten derde

Van der Breggen toonde dit voorjaar Vossiaanse trekjes. Ze was oppermachtig in de drie heuvelklassiekers en won ook nog eens de Ronde van Californië.

Van Vleuten mocht na afloop nog twee keer naar het podium, want ze veroverde ook de paarse puntentrui en de groene bergtrui. Megan Guarnier, winnares van de ronde in 2016, won de slotrit. Ze was de snelste van een eerste groep, waarin ook Van der Breggen en Van Vleuten zaten.

Van Vleuten: misschien zelfs de sterkste bergop

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl