Van der Breggen wint Giro Rosa, Van Vleuten derde

Net als de mannelijke variant is de Giro Rosa uitgedraaid op een Nederlands feest, met als stralend middelpunt Anna van der Breggen. "Dit is een van mijn mooiste overwinningen", sprak de Nederlandse na haar eindzege in de etappekoers.

Vooraf was Van der Breggen, die de Giro Rosa in 2015 al had gewonnen, een van de grote favorieten. En die status maakte ze volledig waar. Vanaf de tweede etappe reed ze in de roze leiderstrui.

"Negen dagen lang in die trui kost enorm veel energie en er komt veel stress en druk bij kijken", erkende de olympisch kampioene.

Giro-winnares Van der Breggen: een van mijn mooiste overwinningen

De opdracht in de laatste etappe was helder: de concurrentie volgen. "Ik begon met een voorsprong, waardoor ik defensief kon rijden", aldus Van der Breggen, die onderweg flink moest afzien.

"Qua klimmen is dit niet de zwaarste Giro, maar qua weersomstandigheden wel", stelde ze vast. Het kwik steeg meerdere malen boven de dertig graden in Italië. De Zwolse had haar handen vol aan haar landgenote Annemiek van Vleuten, die de Giro Rosa afsloot op de derde plaats.

Zonder 'grote fout' had Van Vleuten kunnen winnen

Dat had anders kunnen zijn wanneer Van Vleuten in de vierde rit beter had opgelet. In de waaieretappe verloor ze bijna twee minuten. Zondag, bij het opmaken van de eindklassement, bedroeg haar achterstand op de roze trui 1 minuut en 39 seconden.

Toch overheerst trots bij de 34-jarige Van Vleuten. De Giro was namelijk haar eerste grote ronde waarin ze met ambities voor het klassement van start ging. Ze werd uiteindelijk derde en gaf haar optreden verder cachet met twee etappezeges en de verovering van de punten- en bolletjestrui.

Van Vleuten: misschien zelfs de sterkste bergop

"Het tijdverlies in rit vier was een grote fout, maar ik heb hier heel veel zelfvertrouwen van gekregen", reageerde Van Vleuten. "Ik heb als een beest getraind op hoogte en dat heeft zich hier uitbetaald. Ik was eigenlijk de sterkste bergop en vind fietsen leuker dan ooit. Ik ga ook nog zeker twee jaar door."

Ook in de laatste rit probeerde de kopvrouw van Orica-Ais Van der Breggen nog te laten wankelen. "Ik heb alles gegeven, maar het was niet genoeg. Anna was te sterk en kon volgen."

Geen huldiging

Na Tom Dumoulin heeft Nederland er dus weer een eindzege in de Giro bij. Werd Dumoulin nog groots gehuldigd in zijn woonplaats Maastricht, voor Van der Breggen is er (nog) niets gepland.

"Hier in Italië wel, in Nederland niet", zei de renster van Boels-Dolmans. "Het was ook niet op televisie. Het is jammer dat de mensen thuis niet hebben kunnen zien wat voor strijd het was, maar ik ben er alsnog heel blij mee."

STER reclame