Anna van der Breggen als winnares van de Giro in 2015 OrangePictures

Het is niet ondenkbaar dat Nederland straks voor de tweede keer in een paar maanden een Giro-winnaar mag huldigen. Met het roze van Tom Dumoulin nog vers in het geheugen start Anna van der Breggen vandaag als een van de favorieten voor de eindzege in de Giro Rosa, de vrouwelijke variant.

Van der Breggen won de Giro Rosa in 2015. Vorig jaar werd ze derde, achter winnares Megan Guarnier en Evelyn Stevens. De strijd met de eerstgenoemde gaat ook deze editie interessant worden, temeer omdat Guarnier inmiddels een ploeggenoot is van Van der Breggen.

"We starten met twee kopvrouwen. Met twee voorin is beter dan een en dat geeft ook vertrouwen. Er kan er altijd eentje ziek worden. Het wordt vanzelf duidelijk wie de sterkste is", aldus Van der Breggen aan de vooravond van de Italiaanse rittenkoers.

Grootste concurrente Van der Breggen zit in eigen ploeg

De olympisch kampioene kent een fantastisch seizoen. In april reeg ze de overwinningen aaneen. In één week tijd won Van der Breggen de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik. Een maand later pakte de Zwolse de eindzege in de Ronde van Californië.

Ze erkent dan ook dat ze een van de grote kanshebbers in Italië is. "Als je een keer gewonnen hebt en je komt in vorm terug, dan ben je dat sowieso. De Giro ligt me ook erg goed, omdat ik snel herstel en naar het einde toe fit blijf."

Vanmiddag staat een ploegentijdrit op het programma. De meerdaagse koers eindigt op zondag 9 juli in Torre del Greco.

Anna van der Breggen kust een afbeelding van Tom Dumoulin ANP

STER reclame