De huldiging van de olympische 500 meter in Sotsji. Margot Boer (r) wint brons, Olga Fatkoelina (l) heeft zilver
NOS SchaatsenAangepast

Fatkoelina moet olympisch zilver inleveren, Boer kan profiteren

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Russische schaatsster Olga Fatkoelina wegens overtredingen van het dopingreglement voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen en haar resultaten tijdens de Olympische Spelen van Sotsji geschrapt.

Fatkoelina veroverde olympisch zilver op de 500 meter in 2014, net voor Margot Boer. De Nederlandse schaatsster komt nu op plaats twee terecht.

In een eerste reactie durft Boer een eventuele zilveren medaille nog niet te vieren. "Ik heb het nieuws gelezen, maar ik ben nog niet persoonlijk op de hoogte gesteld. Ik heb nog niet officieel de zekerheid dat het echt zilver wordt. Dat wordt nog even afwachten."

Een felicitatie vindt de inmiddels gestopte schaatsster dan ook nog niet op zijn plaats. "Zo voelt het nog niet helemaal. Maar het is wel een felicitatie waard dat mensen die vals spelen, gepakt worden."

ISU

Of Fatkoelina dit seizoen nog in wedstrijden mag uitkomen, hangt af van de internationale schaatsbond ISU. Die moet beslissen of de straf wordt overgenomen. Fatkoelina (27) veroverde in 2013 de wereldtitel op de 1000 meter. Vorig seizoen eindigde ze als derde bij de EK sprint.

De ISU heeft in een eerste reactie laten weten dat het wil wachten op de onderbouwing van de schorsing door het IOC. "Op het moment dat die er is, zal de ISU de noodzakelijke stappen ondernemen die binnen haar macht liggen", aldus de verklaring.

Schaatsster Fatkoelina levenslang uitgesloten van de Spelen

Ook de Russische schaatser Aleksandr Roemjantsev werd door het IOC voor het leven geschorst. Hij eindigde als elfde op de olympische 5.000 meter in 2014.

De Russische schaatsers verblijven momenteel in Calgary en reageerden geschokt op het nieuws. Fatkoelina zelf plaatste een reactie op Instagram. "Na een overwinning moet je jezelf beschermen tegen aanvallen. In deze oorlog moet je je onschuld bewijzen. Ik weet niet waar ik de kracht vandaan moet halen om de strijd aan te gaan."

De Russische schaatsers blijven in Calgary om zich voor te bereiden op de wereldbekerwedstrijd van volgende week.

Volksheld Zoebkov

Naast de schaatsers pakte het IOC ook de Russische volksheld Aleksandr Zoebkov aan. De bobsleeër won in Sotsji goud in de twee- en viermansbob, maar moet nu wegens een dopingvergrijp zijn plakken inleveren. Hij is voor het leven uitgesloten. Zoebkov droeg de Russische vlag bij de openingsceremonie. Zijn vrouwelijke collega Olga Stoelneva werd ook voor het leven geschorst.

Rusland won in Sotsji het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons. Het IOC wil begin december een besluit nemen over deelname van Rusland aan de Winterspelen in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Aleksandr Zoebkov in Koningssee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl