NOS SchaatsenAangepast

Schaatsster Fatkoelina betrokken bij dopingschandaal

  • Getty Images
    Olga Fatkoelina in actie bij de WB in Astana
  • EPA
    Het podium van de 500 meter in Sotsji

Alles wijst erop dat de schaatsers Olga Fatkoelina, Aleksej Jesin en Jevgeni Serjajev behoren tot de meer dan duizend Russische sporters die in verband worden gebracht met (het verdoezelen van) positieve dopingtesten. Het onderzoekscomité van het wereldantidopingagentschap WADA heeft vandaag een tweede rapport gepresenteerd.

In het rapport zijn de namen anoniem gemaakt door gebruik van codes. Deze codes zijn te herleiden naar namen, omdat bij de codes vermeld staat op welke dag en aan welke afstand(en) de betrokken atleet heeft meegedaan tijdens de Olympische Spelen in Sotsji (2014).

'Naam Fatkoelina te herleiden uit WADA-rapport'

De atleet met code A0205 bijvoorbeeld, ging van start op de 500, 1.000 én 1.500 meter bij de vrouwen. Alleen Olga Fatkoelina voldoet aan dat profiel. Op die manier zijn ook Jesin en Serjajev te traceren. Serjajev was de enige Rus die meedeed aan de 10.000 meter in Sotsji. Jesin reed de 500 meter en de ploegenachtervolging.

Fatkoelina pakte in Sotsji zilver op de 500 meter, voor Margot Boer. Sang-hwa Lee won die afstand op de Spelen in 2014. Serjajev eindigde als negende op de olympische 10.000 meter. Jesin werd 16de op de 500 meter, op de ploegenachtervolging kwam Rusland niet verder dan de zesde plaats.

ISU onderzoekt rapport

De internationale schaatsunie ISU herhaalde vandaag zijn verontwaardiging en zegt zich zorgen te maken. "We zullen het rapport grondig evalueren en naar aanleiding daarvan eventueel noodzakelijk onderzoek doen. Mocht er voldoende bewijs naar boven komen, dan zal de ISU niet schromen om een tuchtprocedure te starten tegen de betrokken instanties of personen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl