EPA
NOS SportAangepast

WADA: meer dan duizend Russische sporters betrokken bij dopingschandaal

Meer dan duizend Russische sporters, uitkomend op de Olympische Zomer- en Winterspelen en Paralympische Spelen, worden in verband gebracht met (het verdoezelen van) positieve dopingtesten. Dat blijkt uit het tweede rapport van een onderzoekscomité van het wereldantidopingagentschap WADA.

Nieuwe namen worden niet genoemd in het rapport, dat de periode van 2011 tot en met 2015 beslaat. Daarvoor verwijst de commissie door naar het WADA, dat de bewijzen voor individuele dopinggevallen door zal spelen naar de betrokken federaties.

Meer dan 30 sporten zijn betrokken bij het schandaal, waaronder voetbal. Het WADA noemt het "een doofpot van ongekende grootte rondom doping in Rusland".

Ayolt Kloosterboer in Londen bij persconferentie WADA

De letterlijke tekst in het rapport, dat vrijdagmiddag bekend werd gemaakt op een persconferentie: "695 Russische sporters en 19 buitenlandse sporters kunnen worden aangewezen als betrokkenen bij (het verdoezelen van) positieve dopingtesten. De manipulatie werd uitgevoerd in verschillende vormen door verschillende partijen binnen Rusland. Informatie over deze sporters wordt doorgespeeld naar de WADA."

Van een verdere 246 sporters acht de commissie bewezen dat ze van vals spel af hebben geweten, waardoor ook zij de dopingregels hebben overtreden. Daarnaast noemt de commissie op zichzelf staande gevallen. Zo vond de commissie bij het vrouwelijke Russische ijshockeyteam van 2014 liefst 44 urinestalen waarmee geknoeid was.

Na 2010 begonnen

Het dopingregime zou zijn opgezet in Rusland na de slechte resultaten tijdens de Winterspelen van Vancouver in 2010. Op de medaillespiegel van die Spelen eindigde Rusland op de elfde plaats, net achter Nederland, met slechts drie gouden medailles.

'Meer dan duizend Russische sporters betrokken bij doping'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl