Dopingcontrole tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji
NOS SportAangepast

Nieuw WADA-rapport op komst, IOC verlengt Russische sancties

Twee dagen voor er een nieuw en uitgebreid WADA-rapport verschijnt over dopinggebruik in Rusland, verlengt het IOC de straf voor de Russische sport tot nader order.

De sancties hielden in dat wintersportfederaties werden verzocht om voorbereidingen van evenementen in Rusland te bevriezen en actief te zoeken naar alternatieve locaties. Daarnaast zou het IOC zelf geen activiteiten in Rusland ondernemen.

De sancties, die eigenlijk tot het einde van dit jaar zouden duren, werden op 19 juli van kracht na het vernietigende rapport van het WADA. Daarin werd onomwonden geschreven dat de Russische sport doordrenkt van doping was en dat de overheid dopingprogramma's actief ondersteunde.

Ondanks het schrikbarende rapport durfde het IOC het vlak voor de Spelen van Rio de Janeiro niet aan om alle Russische sporters thuis te laten blijven. Iets dat het Internationaal Paralympisch Comité een paar weken later wel deed.

Naar alle verwachting zal het tweede rapport van Richard McLaren dieper ingaan op het dopinggebruik tijdens de Spelen van Sotsji. De Russische geheime dienst hielp tijdens die Winterspelen dopingstalen van Russische sporters te verdoezelen. Door een luik in het laboratorium werden bloed- en urinestalen in de nacht uit het lab gehaald.

Isinbajeva wordt dopingbestrijder

Woensdag werd ook bekend dat atletiekster Jelena Isinbajeva toetreedt tot de Raad van Toezicht van het Russische antidopingbureau. De atlete, een goede vriend van president Vladimir Poetin, zei dat "de strijd tegen doping de belangrijkste uitdaging van de internationale sport is".

Vanwege jarenlang bedrog in de Russische atletiek schorste de internationale atletiekfederatie alle atleten uit Rusland. Geen enkele atleet, alleen voor verspringster Klisjina werd een uitzondering gemaakt, kwam in actie tijdens de Spelen van Rio.

Isinbajeva, zelf nooit betrapt op het gebruik van verboden middelen, kon dus geen nieuwe olympische titel aan haar palmares toevoegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl