1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP/NOS
NOS SportAangepast

En nu, Herman Ram? 'Tuchtprocedures en medailles inleveren'

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit schrikt niet meer zo snel na het vorige WADA-rapport over massaal dopinggebruik binnen de Russische sport. Na de presentatie van het tweede rapport van de commissie onder leiding van Richard McLaren over het door de staat gestuurde Russische dopingprogramma dus ook niet. Maar Ram is wel "ontzettend blij" dat het vervolgrapport de grootte van de Russische doofpot aantoont.

In het tweede onderzoeksrapport van de WADA-commissie worden meer dan duizend Russische sporters, uitkomend op de Olympische Spelen, Winterspelen en Paralympische Spelen, in verband gebracht met positieve dopingtesten en het verdoezelen daarvan.

Veel nieuwe informatie

"Ik had vooraf niet durven zeggen dat hij dat in deze aantallen boven tafel zou krijgen", zegt Ram. "Dit bevestigt echt in de breedte hoe ver dit ging en hoeveel sporters erbij betrokken zijn geweest of ervan geprofiteerd hebben. En dat het eigenlijk alle olympische sporten, op een paar uitzonderingen na, geraakt heeft. En dat het langer heeft geduurd dan wij tot nu toe wisten", somt Ram op.

"Tot nu toe dachten we dat het verwisselen van flesjes urine door een gat in de muur alleen in Sotsji gebeurd was. Nu blijkt dat men er daarvoor al mee heeft geëxperimenteerd bij grote evenementen. En dat men daar na Sotsji ook gewoon mee is doorgegaan. Dat is echt nieuwe informatie."

Volgens Ram volgt er nu een hele reeks onderzoeken en procedures. "Het is heel duidelijk dat Russische resultaten in ieder geval vanaf 2011 eigenlijk allemaal met een zeer kritisch oog bekeken moeten worden. En ik denk dat de reactie van de sportwereld niet anders kan zijn dan al deze individuen te vervolgen."

"Er moeten tuchtprocedures komen, voor zover er voldoende bewijs is. En de medailles moeten terug. Dat is nogal wat, want er zitten sowieso vijftien olympische medaillewinnaars bij."

'Dit kun je niet negeren'

Namen worden er niet genoemd in het rapport. Het WADA gaat de bewijzen doorspelen naar de betrokken federaties. "Ik ben vooral benieuwd hoe de internationale federaties, 32 in totaal nu, hiermee zullen omgaan", zegt Ram. "Wisselend, vrees ik. Een aantal federaties zal absoluut doorpakken. Maar ik vrees ook dat een aantal daar minder haast mee zal maken. Maar uiteindelijk is de druk natuurlijk ontzettend groot. Dit kun je niet negeren."

"Daarnaast moet Rusland zich beteren. Men is daar wel mee bezig. Maar op dit moment kun je nog geen vertrouwen hebben in een nieuw systeem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl