Moetko, voormalig minister van Sport, en Poetin tijdens de Spelen van Sotsji
NOS SportAangepast

Dopingexpert Van Enoo hoopt op hard bewijs in rapport WADA

In Londen wordt vanmiddag het langverwachte tweede rapport over grootschalig Russisch dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van Sotsji gepresenteerd.

Het hoofd van het Belgische dopinglaboratorium Peter van Enoo hoopt dat het rapport meer details oplevert.

"Het eerste rapport was gebaseerd op getuigenissen. Hopelijk is er nu ook fysiek bewijs gevonden. Ik hoop dat men in dit rapport honderd procent concreet wordt. Wordt bijvoorbeeld duidelijk hoe ze de doppen van de urinestalen hebben gemanipuleerd", zegt Van Eenoo in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ik zou daar graag foto's van zien. Ik vind het jammer dat de informatie nog niet gedeeld is met laboratoria, zodat wij precies weten waar we op moeten letten."

Van Enoo was tijdens de Spelen van Sotsji een van de internationale toezichthouders van het lab. Hij heeft nooit iets gemerkt van bedrog: "Het gebeurde op een manier die wij niet voor mogelijk hadden gehouden."

WADA besloot in juli het onderzoek naar de misstanden te verlengen. Ook het IOC stelde een eigen onderzoek in. Van Enoo is door de WADA niet om informatie gevraagd. Het IOC heeft wel met hem gesproken.

Peter van Eenoo, dopingexpert, was controleur in Sotsji

Russen treffen in de portemonnee

Na alle dopingonthullingen in de Russische sport heeft Rusland beloofd schoon schip te maken. Behalve over de Spelen van Sotsji waren er eerder al vernietigende rapporten over dopinggebruik binnen de atletiek.

Van Enoo heeft er een dubbel gevoel bij: "Op papier is veel geregeld. Zo is dopinggebruik nu een crimineel feit geworden in Rusland. Maar ja, de hoogste bazen wisten van het bedrog. Dan verander je zo'n cultuur niet met alleen papier."

Het dopinglaboratorium in Rusland is na alle onthullingen gesloten. De Russische antidopingautoriteit moet hervormd worden. Russische atleten zijn nog tot zeker februari niet welkom bij internationale wedstrijden en het IOC heeft besloten om de Russische boycot te verlengen.

Dat vindt van Enoo een goede zaak: "Dat raakt het land financieel en het tast hun prestige aan. Ik denk dat deze maatregel nog het effectiefst is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl