Opvallende feiten uit het dopingrapport van WADA
Het rapport van onafhankelijk onderzoeker dr. Richard H. McLaren naar dopingfraude in de Russische sport in de periode 2011-2015 heeft een aantal opmerkelijke feiten opgeleverd:
- Ruim duizend Russische atleten, uitkomend op de Olympische Spelen in 2012, Olympische Winterspelen in 2014, Paralympische Spelen in 2012, Universiade in 2013 en WK atletiek in 2013, worden in verband gebracht met (het verdoezelen van) positieve dopingtesten. 84 procent is actief in zomersporten, 16 procent in wintersporten.
- Er is bewijs gevonden dat tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji twaalf dopingtests van medaillewinnaars zijn gemanipuleerd. Vier tests betroffen winnaars van een gouden medaille.
- In dertig sporten werd geknoei aangetroffen. Daaronder ook voetbal. Voorbeelden van andere sporten zijn schaatsen, bobslee, atletiek, biatlon, gewichtheffen, shorttrack, schermen, judo, handbal, volleybal, ijshockey, curling, worstelen, alpineskiën, cross country (skiën), rodelen, taekwondo, kano, roeien.
- Bij twaalf medaillewinnaars van 44 nader bekeken controles hadden de flesjes van de B-test van binnen krassen en markeringen. Er was duidelijk mee geknoeid.
- Bij zes van de 21 Russische medaillewinnaars tijdens de Paralympische Spelen in Sotsji is met de urine geknoeid.
- Rusland won bij de Olympische Spelen in Londen (2012) 24 gouden, 26 zilveren en 32 bronzen medailles. Geen enkele Russische medaillewinnaar werd destijds positief bevonden. Inmiddels zijn diverse Russische atleten na nieuwe tests alsnog gepakt.
- Rusland won bij de Winterspelen in Sotsji (2014) 13 gouden, 11 zilveren en 9 bronzen medailles. De verwachting is dat aan de hand van de bevindingen van de McLaren-commissie diverse plakken ingeleverd moeten worden.
- Bij de WK atletiek in Moskou (2013) zijn vier tests van atleten omgeruild. Het onderzoek loopt nog.
- Tijdens de Winterspelen in Sotsji bleken twee urinestalen van Russische ijshockeysters mannelijk DNA te bevatten.
- Twee winnaars van in totaal vier gouden medailles en een winnares van zilver in Sotsji bleken zoutwaarden te hebben die fysiologisch onmogelijk zijn.