Margot Boer met haar bronzen medaille in Sotsji
NOS SchaatsenAangepast

Gedesillusioneerde Boer kan nog niet blij zijn met eventueel zilver

Omdat de Russische schaatsster Olga Fatkoelina haar zilveren olympische medaille op de 500 meter moet inleveren, schuift Margot Boer een plaatsje op. Maar bij de inmiddels gestopte Boer, die in Sotsji het brons won achter Fatkoelina, gaat de vlag nog niet uit.

"Gefeliciteerd? Nou, zo voelt het nog niet helemaal. Maar het is wel een felicitatie waard dat mensen die vals spelen, gepakt worden", zegt Boer in een eerste reactie. "Ik heb het nieuws gelezen, maar ik ben nog niet persoonlijk op de hoogte gesteld. Dus ik heb nog niet officieel de zekerheid dat het echt zilver wordt. Dat wordt nog even afwachten."

Resultaten Fatkoelina geschrapt

Het IOC heeft Fatkoelina voor het leven uitgesloten van deelname aan de Spelen vanwege het overtreden van de dopingregels. Daarbij zijn ook haar resultaten tijdens de Olympische Spelen van Sotsji geschrapt.

Margot Boer (l) op het podium in Sotsji met winnares Lee Sang-hwa (m) en Olga Fatkoelina (r)

Boer voelt zich belazerd door haar Russische concurrente. "Ja, maar meer in het geheel. Dat het zo onder onze neus is gebeurd... Zo zou je toch niet verwachten dat sport op de Spelen bedreven wordt? Dat er gewoon vals gespeeld wordt op heel hoog niveau, door de staat gestuurd..."

Ik heb nu heel veel foto's en herinneringen met een bronzen medaille en dan zit ik straks met een zilveren.

Margot Boer

"Ik heb nog mazzel gehad dat ik derde werd. Ik heb dus wel de hele medailleceremonie mee mogen maken. De nummer vier in Sotsji, Hong Zhang, niet. Als ik vierde was geweest had het mijn hele Spelen kunnen verpesten", zegt Boer, die door het nieuws wel een illusie armer is.

"Het schaatsen is best een kleine wereld en je hebt veel met elkaar te maken. Ik kan me niet voorstellen dat je de boel besodemietert. Het is gewoon ontzettend zonde voor de hele sport, en voor heel Sotsji. Ik heb nu heel veel foto's en herinneringen met een bronzen medaille en dan zit ik straks met een zilveren. Daar zit veel minder waarde aan, omdat je het niet mee hebt gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl