NOS SchaatsenAangepast

'Fatkoelina verder in het nauw, ISU wil nog niet reageren'

Schaatsster Olga Fatkoelina lijkt verder in de problemen te komen. De Russische werd zondag zevende op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, maar haar naam wordt steeds nadrukkelijker genoemd als een van de betrokkenen bij het Russische dopingschandaal.

De Russen bezweren tal van maatregelen te hebben genomen om doping te bestrijden. Zo is het inmiddels strafbaar "om iemand aan te zetten om doping te gebruiken".

'Reacties in Rusland zijn wel wat potsierlijk'

De nieuwe minister van Sport, Pavel Kolobnev, is de eerste die indirect schuld bekent. Hij schuift de verantwoordelijkheid wel af op Grigori Rodtsjenkov, het voormalige hoofd van het antidopinglab in Moskou die later als klokkenluider zou optreden.

"De Russische autoriteiten onderzoeken een aantal overtredingen - of in mijn ogen zelfs misdaden - gepleegd door Rodtsjenkov en zijn handlangers", citeert NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg de minister. "Het zou mooi zijn als andere landen even standvastig zouden zijn met het onderzoeken van misstanden."

"Wel een beetje potsierlijk", aldus Stekelenburg.

'ISU neemt gepaste maatregelen, maar nu nog niet'

ISU-voorzitter Jan Dijkema was de afgelopen twee dagen bij een kunstschaatswedstrijd in Frankrijk en wil niet voor de camera reageren. Telefonisch verwees hij Stekelenburg naar de verklaring op de website van de ISU, waarin staat dat er "gepaste maatregelen" genomen zullen worden.

"Hij noemde de bevindingen in het rapport van McLaren als iets dat het voorstellingsvermogen te buiten gaat", vertelt Stekelenburg. "Op individuele gevallen gaat hij niet in. Hij kan als voorzitter niet op camera zeggen dat hij iets gaat doen aan bijvoorbeeld Fatkoelina, Jesin of Serjajev. En dat is ook wel begrijpelijk. Maar hij onderkent dat als het nodig is, de ISU snel zal schakelen."

Namen en rugnummers

Ook Russische journalisten hebben gepuzzeld op het WADA-rapport. Zij zijn gekomen tot een lijst van meer dan dertig namen, waarvan er zeventien tot olympische medaillewinnaars behoren.

De naam van schaatsster Olga Fatkoelina staat ook op die lijst. Jevgeni Serjajev en Aleksej Jesin blijven overigens ongenoemd.

Verdachten volgens Russische media (medaillewinnaars OS 2014)

WADA-code
BiatlonOlga Zajtsevazilver (estafette)A0983
Olga Viloechina2x zilver (sprint, estafette)A0944
Jana Romanovazilver (estafette)A0714
LanglaufenAleksandr Legkovgoud (50 km), zilver (estafette)A0467
Maksim Vylegzjanin3x zilver (50 km, estafette, teamsprint)A0858
Nikita Krjoekovzilver (teamsprint)A0413
Dmitri Japarovzilver (estafette)A0086
Aleksandr Bessmertnychzilver (estafette)A0081
SchaatsenOlga Fatkoelinazilver (500 meter)A0205
RodelenAlbert Demtsjenko2x zilver  (individueel, teamwedstrijd gemengd)A0161
Tatjana Ivanovazilver (teamwedstrijd gemengd)A0293
SkeletonJelena NikitinabronsA0589
Aleksandr TretjakovgoudA0906
BobsleeAleksandr Zoebkov, Aleksej Vojevoda2x goud (tweemans, viermans)A0947, A1000
Aleksej Negodajlo, Dmitri Troenenkovgoud (viermans)A0580, A0920

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl