Margot Boer op het podium met Olga Fatkoelina en Lee Sang-Hwa ANP

Voormalig schaatsster Margot Boer heeft de ontwikkelingen rondom het tweede rapport van de onderzoekscommissie van het WADA met verbazing gevolgd. Daarin kwam naar voren dat er meer dan duizend Russische sporters gebruik hebben gemaakt van een groot Russisch dopingsysteem. 

"Ik had niet gedacht dat dit ook in het schaatsen zou gebeuren", zegt Boer, die zegt te weten dat er in het schaatsen ook weleens een dopinggeval is. "Maar dat het zo groot zou zijn, nee dat had ik niet verwacht."

Ze vindt het onbegrijpelijk dat er sporters zijn die op deze manier hun sport beoefenen. "Ik snap niet dat je, als je doping hebt gebruikt, gewoon weer normaal door kunt gaan. Dat je jezelf nog aan kunt kijken in de spiegel", zegt de vrouw die na het afgelopen seizoen stopte met schaatsen.

Boer: weet niet zo goed wat ik er van moet vinden

Fatkoelina

Eén van de namen die uit het rapport te herleiden is, dat is die van Olga Fatkoelina. De Russische schaatsster werd tweede op de vijfhonderd meter bij de Olympische Spelen in Sotsji. Voor Margot Boer. Het zou dus zomaar kunnen dat Boer straks haar bronzen medaille mag omruilen voor het zilver. 

"Dat zou wel heel apart zijn. Gelukkig stond ik in Sotsji al op het podium en heb ik de euforie van het winnen van een medaille wel gehad."

STER reclame