Jelena Nikitina
NOS SportAangepast

Vier Russische skeletonners alsnog betrapt

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vier Russische skeletonners geschorst wegens doping. Olympisch kampioen Aleksandr Tretjakov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsina en Maria Orlova liepen bij een hertest op hun urinemonster van de Olympische Spelen in 2014 tegen de lamp.

De uitsluiting van Nikitina, nummer één in de wereldbekerstand, kan goed nieuws betekenen voor de Nederlandse Kimberley Bos. In januari moet ze bij de beste twaalf staan om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. Bos staat nu precies twaalfde.

Bos reageerde in Langs de Lijn en Omstreken op het nieuws van de schorsing. "Ik schuif op in de wereldbeker, maar het is niet zo dat ik nu achterover kan leunen. Er zijn nog genoeg anderen die ook hun best doen om bij de beste twaalf te komen."

Uitgesloten

De vier dopingzondaars zijn voor de rest van hun leven uitgesloten van deelname aan de Spelen. Voor Tretjakov en Nikitina komt de schorsing nog wat harder aan, aangezien de twee hun respectievelijk gouden en bronzen medaille van Sotsji moeten inleveren.

Tretjakov deed in zijn carrière het vaakst mee aan de Olympische Winterspelen: drie keer. In 2006 in Turijn eindigde hij als vijftiende en vier jaar later pakte hij in Vancouver brons. In Sotsji overtrof de Rus die prestatie met goud, maar die plak is hij dus kwijt.

December uitsluitsel

In december beslist het IOC over deelname van Rusland aan de Olympische Winterspelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl