Voorkant van het gebouw van Vindicat in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Werkstraf voor mishandeling tijdens ontgroening Vindicat

De student die vorig jaar een aspirant-lid ernstig mishandelde tijdens de ontgroening van de Groningse studentenvereniging Vindicat krijgt een taakstraf van 240 uur. Hij krijgt ook een celstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk. De rechtbank acht zware mishandeling bewezen.

Wouter B. was tijdens de ontgroening vorig jaar op het hoofd van de student gaan staan. Die liep daardoor ernstig hoofdletsel op en heeft naar eigen zeggen nog steeds last van hoofdpijn en concentratiestoornissen. De rechter noemt de verklaringen van het slachtoffer betrouwbaar en zegt dat de mishandeling heeft geleid tot mogelijk een schedelbasisfractuur.

De taakstraf is hoger dan de eis van het OM. Volgens de rechters heeft B., die volgens de regels vanuit zijn functie namens de vereniging disciplinerend mocht optreden, zich te veel laten leiden door een persoonlijk akkefietje tussen hem en het slachtoffer.

Ophef

De mishandeling bij Vindicat leidde tot veel ophef, ook in de landelijke politiek. Het incident was voor de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool aanleiding om aan te dringen op een cultuurverandering bij studentenverenigingen.

Door het incident zijn de regels bij Vindicat veranderd. Bij de ontgroening mag er geen fysiek contact meer zijn met aspirant-leden.

Intimideren

Ouderejaars student B. was tijdens de ontgroening in 2016 voorzitter van de Commissie Overdracht Corps Kennis, die buitensporig gedrag binnen de club mocht "bestraffen". B. gaf tijdens de rechtszaak toe dat hij zijn voet schuin tegen het hoofd van het slachtoffer had gezet, maar hij zou weinig druk hebben uitgeoefend.

Hij deed dat om het aspirant-lid te intimideren. "Achteraf gezien was het dom, je moet van iemands hoofd afblijven, maar ik had nooit het gevoel dat ik hem schade toebracht", zei hij. B. had niet gedronken.

B. zei tijdens de zaak verder dat hij zich niet voorstellen dat het hoofdletsel door hem was ontstaan en dat hij zichzelf nog steeds recht in de ogen kan kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl