De Groningse studentenvereniging Vindicat
NOS Nieuws

'Meerdere Vindicat-leden naar psycholoog vanwege misbruik'

Meerdere leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat zijn de afgelopen jaren behandeld door een psycholoog. Twee Groningse psychologen zeggen dat tegen de Volkskrant.

Sommige vrouwen die zich lieten behandelen ondergingen seksuele handelingen of moesten die uitvoeren. Anderen kregen te maken met fysiek geweld of vernederingen tijdens ontgroeningen, zegt psycholoog Martin Appelo.

Zijn collega Gerwin Witvoet, vroeger werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen, herkent de verhalen en zegt dat studenten onder meer last hadden van angst- en stressklachten.

Psychische problemen

Appelo behandelde de afgelopen twintig jaar ongeveer tien leden van Vindicat. Een van hen had een medestudent het ziekenhuis in geslagen tijdens een ontgroening. "Het slachtoffer had een botbreuk, maar de dader kreeg psychische problemen", zegt hij tegen de krant. Zo had de jongen drankproblemen en raakte hij steeds verder achterop met zijn studie.

Appelo heeft ook voorbeelden van slachtoffers die naar hem toe kwamen voor een behandeling. Een studente die dronken in een 'orgie-achtige situatie' belandde, meldde zich bij de psycholoog met psychische problemen.

Een andere studente liet zich tijdens de ontgroening vastbinden en insmeren met urine, etensresten en braaksel. "Toen ze eenmaal vastzat, wilde ze weg. Dat kon niet meer. Achteraf kreeg ze last van herbelevingen."

Het bestuur van Vindicat zegt tegen de Volkskrant de voorbeelden niet te kennen en roept de slachtoffers op zich te melden bij de vertrouwenspersoon, "zodat we dit tot de bodem kunnen uitzoeken". Het bestuur zegt erg geschrokken te zijn en neemt de verhalen serieus.

Eis in mishandelingszaak

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren 180 uur werkstraf geëist tegen de man die ervan wordt verdacht dat hij een aspirant-lid van Vindicat heeft mishandeld tijdens de ontgroening. Justitie eist ook een celstraf van 91 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk.

Verdachte Wouter B. zou vorig jaar op het hoofd van het slachtoffer zijn gaan staan, waardoor die hersenoedeem opliep. De eerstejaars zou nog steeds hoofdpijn en concentratieproblemen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl