Vindicat
Aangepast

Student loopt hoofdletsel op bij ontgroening Vindicat

Een aspirant-lid van het Groningse studentencorps Vindicat is tijdens zijn ontgroening dusdanig hard op zijn hoofd geslagen dat hij met hoofdletsel moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Het is het tweede incident in een week tijd waardoor de vereniging in opspraak raakt.

Volgens betrokkenen heeft het aspirant-lid door de klap op zijn hoofd hersenoedeem opgelopen, schrijft NRC Handelsblad. Daarbij ontstaat vochtophoping, met als gevolg een gevaarlijke zwelling. Het is niet duidelijk of de jongen blijvende schade aan zijn hersenen heeft opgelopen.

Rector Stijn Derksen (22) kan het letsel van de jongen niet bevestigen en zegt op een reactie van een medisch specialist te wachten. "We staan in contact met het bewuste lid en zijn familie", zei hij vanochtend al tegen Giel Beelen in zijn ochtendshow.

Geschorst

Vindicat heeft sinds het incident in augustus een intern onderzoek ingesteld, dat wordt uitgevoerd door corpsleden met een rechtenachtergrond. De resultaten van dat onderzoek moeten over twee weken bekend zijn, zegt Derksen.

De burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, dringt wél aan op aangifte. "Aangifte ligt in een gesloten gemeenschap, zoals Vindicat, niet voor de hand. Maar het kan niet zo zijn dat hun eigen rechtspraak de regels van de Nederlandse rechtsstaat vervangt", zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden.

De mogelijke betrokkenen zijn tijdens de introductietijd geschorst.

Rector Stijn Derksen

De consequenties voor de zes betrokken ouderejaars zijn volgens Derksen nog niet duidelijk: "Ik spreek niet over daders, maar over mogelijke betrokkenen. Zij zijn tijdens de introductietijd geschorst geweest. In afwachting van het onderzoek krijgen zij andere straffen."

Als de betrokkene "andere wegen zou willen bewandelen", zoals aangifte doen, zegt Derksen dat Vindicat daaraan mee zal werken.

Bangalijst

Vindicat kwam de afgelopen weken al meerdere keren in het nieuws. Zo kwamen in augustus foto's van de ontgroening naar buiten, die gepubliceerd waren in de almanak van de vereniging. Op de foto's zijn vernederende taferelen te zien. Een student wordt bijvoorbeeld met haar hoofd op tafel geduwd. Op een andere foto ligt een eerstejaarsstudent op de grond met een stok in zijn mond, terwijl een kampleider op hem ligt.

Ook kwam de vereniging in opspraak door een bangalijst die vorige week werd gepubliceerd. Daarop stonden 22 studentes met hun adres, telefoonnummer, foto en werd door middel van sterren achter hun naam aangegeven hoe goed ze in bed zijn. In de ochtendshow van Giel noemt Derksen dit 'een losstaand incident'. "We betreuren het zeer dat dit tegelijk naar buiten komt. Maar het zijn allebei vervelende feiten."

De dertien mannelijke verspreiders van de bangalijst zijn inmiddels geschorst. Ook daarnaar loopt een intern onderzoek.

Invloed van de universiteit

Gernant Deekens, woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen, reageert: "Wij zien dit als een uitzonderlijk incident dat Vindicat intern moet oplossen. De invloed van de universiteit is beperkt. We hebben wel een gesprek gehad met het bestuur van de vereniging en hebben gezegd dat ze na moeten denken over een manier hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden."

Deel artikel: