Rector Vindicat: 'Bangalijst is slechte studentengrap met nare gevolgen'

"Een hele slechte studentengrap, met nare gevolgen voor de betrokken meisjes." Zo noemt Stijn Derksen, rector van studentenvereniging Vindicat, de bangalijst. Een lijst met daarop foto's, namen en telefoonnummers van 22 studentes die op internet kwam te staan.

Gisteren werd de rector door een mede-lid geattendeerd op het blog op Sikkom, een site met nieuws voor jongeren in Groningen. "Ik heb meteen alle betrokken studentes bij elkaar geroepen op de vereniging."

Volgens Derksen was de sfeer niet emotioneel, al geeft hij aan dat hij natuurlijk niet in "de koppies van de meisjes" kan kijken. Ze gaven aan allemaal dezelfde ervaringen te hebben na publicatie van de lijst. "Ze werden meteen gebeld door journalisten, maar ook door mensen met andere intenties. We hebben ze geadviseerd hun telefoon uit te zetten tot de storm is geluwd."

Over hoe de meisjes reageerden, wil Derksen niets kwijt. "Ik vind het lastig om voor hen te spreken en moet oppassen dat ik hen geen woorden in de mond leg. Verdere media-aandacht is niet in hun belang."

Weet hij wie de daders zijn? "Ja. Het zijn leden van onze vereniging, mannelijke leden. Wij als Vindicat distantiëren ons volledig van hun actie."

Ook de manier waarop deze mannen over vrouwen praten, met expliciete seksueel neerbuigende termen, staat volgens Derksen haaks op hoe ze op de vereniging over vrouwen denken. "Ik kan met zekerheid zeggen dat dit niet de manier is waarop leden over vrouwen praten. Ik denk ook dat de schrijvers als ze het teruglezen schrikken van hun woordkeuze. Het moet in een opwelling geschreven zijn."

Dat het volgens de makers de derde editie van de bangalijst is, en dat er dus al eerder zulke lijsten circuleerden, daarvan weet Derksen niets af. "Ik kan je met de hand op mijn hart zeggen dat ik hier nooit eerder van heb gehoord."

We willen niet meer aandacht dan nodig vestigen op dit hele gebeuren. Puur in het belang van de meisjes.

Stijn Derksen, rector Vindicat

Bezig met het bestraffen van de makers van de lijst, is hij nog niet. En ook aangifte bij de politie is niet gedaan, omdat de meisjes dat zelf niet willen. "We hebben een intern rechtssysteem, waarin studenten zitten met een juridische achtergrond. Zij kunnen een schorsing opleggen, een geldboete of een taakstraf." Ook gaat het bestuur overleggen over maatregelen, zodat het lekken van zulke privacygevoelige informatie kan worden voorkomen.

Inmiddels heeft de Groningse studentenvereniging dertien mannelijke leden geschorst die verantwoordelijk worden gehouden voor het verspreiden van de bangalijst.

Voor mannen is het denk ik anders dan voor vrouwen. Als man denk je: ik sta erop, hier kan ik mee scoren.

Thomas

De 22 studentes willen liever niet persoonlijk reageren. "Dat dit is gebeurd, is heel vervelend. Maar we willen niet meer aandacht dan nodig vestigen op dit hele gebeuren. Puur in het belang van de meisjes."

Wie wél willen reageren zijn studenten van de Utrechtse studentenzeilvereniging Histos. Ze kunnen zich als mede-studenten voorstellen dat dit niet tof is.
"Zuur voor die meiden", zegt Laura. "Kinderachtig gedoe", vindt Belle. "Triest gedrag", roept Thomas.

Zo'n bangalijst is idioot, maar we moeten er ook niet meer van maken dan het is, lijkt het algehele gevoel. "Wat betekent dit nou?", zegt Belle, "Er staat een foto en een nummer van je op, wat dan nog?" Oké, ze snapt ook wel dat het niet heel handig is als toekomstige werkgevers je gaan opzoeken op internet. Maar als het haar zelf zou overkomen, zou ze zich niet druk maken. "Je moet gewoon niet zo bezig zijn met wat anderen van je denken."

Thomas zou het wel grappig vinden als hij op een bangalijst stond. "Voor mannen is het denk ik anders dan voor vrouwen. Als man denk je: ik sta erop, hier kan ik mee scoren." Jules zou het niet zoveel interesseren. Hij voegt er grappend aan toe: "Het hangt ervan af wat je rating is..."

Deel artikel: