NOS NieuwsAangepast

Vindicat schorst roeivereniging om seksisme in clubblad

Studentencorps Vindicat in Groningen heeft een subvereniging geschorst vanwege de publicatie van seksistische artikelen in een clubblad. Het bestuur van Vindicat meldt dat in een schriftelijke reactie aan het Dagblad van het Noorden.

Roeivereniging G.S.R Aegir plaatste in het clubblad De Ster overzichten van de liefdeslevens van vrouwelijke leden. Daarbij werd onder meer geschreven over een zomer- en winterbokaal voor vrouwen met de meeste seksuele escapades.

'Vrouwonvriendelijk'

Het Vindicat-bestuur reageert geschokt op de uitgave. "Onze subverenigingen opereren onder onze vlag en dienen zich te conformeren aan onze normen en waarden. Wij waren niet op de hoogte van het bestaan van dit blad", schrijft voorzitter Stijn Derksen.

Ook een bestuurslid van de roeivereniging zelf zegt dat ze geschrokken is van de teksten in het clubblad. "Dit is vrouwonvriendelijk", zegt ze tegen het Groningse blog Sikkom. Het blog schrijft dat de redactie van De Ster anoniem is en daarom ongestraft dit soort dingen kan schrijven.

Seksisme

Vindicat kwam vorig jaar in opspraak vanwege seksisme binnen de vereniging. Er ging een zogeheten bangalijst rond met de namen, telefoonnummers en adressen van 22 studentes. Met sterren werd aangegeven hoe goed zij in bed zouden zijn. Na de commotie werden dertien leden geschorst.

Het studentencorps kwam ook in het nieuws na een zware mishandeling tijdens een ontgroening. Een lid dat een aspirant-lid op zijn hoofd sloeg, wordt vervolgd voor mishandeling. De vereniging wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onder meer de gemeente en Rijksuniversiteit Groningen.

"Vindicat heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de herijking van de cultuur", schrijft voorzitter Derksen. "Wij zullen G.S.R Aegir de ruimte bieden om - net als Vindicat - seksisme binnen de vereniging tegen te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl