Een ontgroening van studenten op het Waterlooplein in Amsterdam, 2012
Aangepast

Verenigingsleven alweer van erfgoedlijst door bangalijst en hoofdletsel

Het studentenleven staat voorlopig nog niet op de lijst Immaterieel Erfgoed. De reden daarvoor is de commotie die afgelopen weken is ontstaan rondom de Groningse studentenvereniging Vindicat. Ineke Strouken, directeur van het kenniscentrum, bevestigt berichtgeving van NU.nl daarover.

Vorige week publiceerde het Groningse blog Sikkom een bangalijst die was opgesteld door leden van Vindicat. Daarop stonden de namen, telefoonnummers en adressen van 22 studentes. Ook werd met sterren aangegeven hoe goed ze in bed zouden zijn.

Wat in de 19e eeuw tijdens ontgroeningen kon, kan nu niet meer.

Ineke Strouken

Deze week raakte het Groningse corps weer in opspraak: een aspirant-lid werd tijdens zijn ontgroening dusdanig hard op zijn hoofd geslagen dat hij met hoofdletsel in het ziekenhuis terechtkwam.

Voor Strouken zijn dat redenen om het studentenleven voorlopig nog niet als cultureel erfgoed te erkennen. Eind augustus kreeg het verenigingsleven groen licht om op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed gezet te worden. "De verenigingen hebben de hele procedure uitgevoerd, maar dat gaan we nu herzien", zegt Strouken.

"Wat in de 19e eeuw tijdens ontgroeningen kon, kan nu niet meer", zegt Strouken. "Verenigingen willen dat nieuwe leden zich geborgd voelen in een nieuwe stad, bij een nieuwe opleiding. Bereiken ze dat met ontgroenen zoals dat nu gebeurt? Tradities veranderen voortdurend en passen zich aan de tijd aan."

Op de culturele erfgoedlijst staat onder meer het Sinterklaasfeest, vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw en het inzetten van circusdieren.

Problemen met tradities

Ontgroeningen en het uit de hand lopen daarvan zijn niets nieuws. Hoe kon het dat het studentenleven dan eerst wel op de lijst werd goedgekeurd? "Een van de voorwaarden om op die lijst te komen, is het erfgoedzorgplan", vertelt Strouken. "Daarin brengen studentenverenigingen de problemen van hun traditie in kaart en presenteren ze een strategie om het op te lossen."

Volgens Strouken is nog niet duidelijk wanneer het studentenleven weer kans maakt op de erfgoedlijst te komen. "Dit weekend komen vertegenwoordigers van de verenigingen bij elkaar om daarover te praten."

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) geeft ook aan zich te distantiëren van de incidenten in Groningen. "Introductietijden zijn bedoeld om elkaar en de studentenvereniging te leren kennen", zegt voorzitter Ruben Hoekman. "Geweld, intimidatie en discriminatie zijn hier absoluut geen onderdeel van."

"De lijst zou aankomend weekend ondertekend worden. Nu dat niet doorgaat zou ik niet meteen willen zeggen dat het hele feest nooit zal doorgaan. We moeten om de tafel met de verenigingen en kijken hoe we dit soort incidenten in de toekomst kunnen voorkomen. Maar ik denk dat het nog steeds gaat goedkomen."

De gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool zeiden eerder deze week eveneens dat ontgroeningen uit het verenigingsleven moeten worden geschrapt.

Deel artikel: