Aanhangers van het Marokkaanse voetbalteam op straat in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 12/11: Tories zijn May beu en Marokkanen vieren feest

Goedemorgen! Veertig parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij zeggen het vertrouwen op in premier May en in Nederlandse steden zijn aanhangers van het Marokkaanse voetbalteam de team de straat op gegaan om de plaatsing voor het WK te vieren.

Vandaag is het wisselend bewolkt, met de meeste opklaringen in de noordelijke helft van het land. Er kan ook wat nevel voorkomen. Het blijft vrij koud met hooguit 7 of 8 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In de Melkweg in Amsterdam wordt geld opgehaald voor het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten. Tijdens de benefietactie kunnen bezoekers lekker eten, luisteren naar sprekers en genieten van verschillende optredens. De opbrengst gaat in zijn geheel naar Sint-Maarten.

• Het is de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen. Op het programma staan de 1000 meter voor mannen en vrouwen, de 3000 meter voor vrouwen, de 5000 meter voor mannen en de teamsprint voor mannen en vrouwen. Alle wedstrijden zijn vanaf 14.00 uur live te zien op NOS.nl en in de middaguitzending van Studio Sport.

• En in São Paulo wordt vanmiddag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) de Grand Prix van Brazilië gereden. Max Verstappen vertrekt vanaf de vierde plaats en daar is hij niet helemaal gelukkig mee.

Max Verstappen op Interlagos

Wat heb je gemist?

Veertig parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij hebben in een brief het vertrouwen in 'hun' premier May opgezegd. May ligt onder vuur sinds de dramatische verkiezingsuitslag van afgelopen zomer, waarbij de Tories de absolute meerderheid verloren in het Lagerhuis. Ook de moeizame brexit-onderhandelingen worden haar zwaar aangerekend.

Als nog acht Conservatieve parlementsleden het vertrouwen in May opzeggen, kan de partij een leiderschapsverkiezing afdwingen, schrijft The Sunday Times.

Ander nieuws uit de nacht:

• De Amerikaanse president Trump heeft aangeboden te bemiddelen tussen China en Vietnam. De landen hebben ruzie over de zeggenschap over eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Trump zegt dat hij "heel goed is" in bemiddelen.

• In de Nepalese kindersekstoerisme-zaak worden nog twee Nederlanders verdacht, meldt Terres des Hommes. Ze zouden kinderporno hebben gemaakt. Vrijdag werd al bekend dat er een 75-jarige Nederlander in Nepal is opgepakt.

• In de Iraakse provincie Kirkuk zijn massagraven gevonden van honderden burgers die door IS zijn geëxecuteerd. De graven zijn ontdekt in een gebied waar tot 2011 een Amerikaanse basis was.

• Na de kwalificatie van Marokko voor het WK voetbal in 2018 zijn in verschillende steden aanhangers van het Marokkaanse team de straat op gegaan. De politie heeft enkele arrestaties verricht.

En dan nog dit:

Trump heeft op Twitter weer eens uitgehaald naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die laatste zou hem 'oud' hebben genoemd en dat bevalt de Amerikaanse president maar niets. "Waarom zou hij mij beledigen, terwijl ik hem NOOIT kort en dik zou noemen?" Daarna voegde de Amerikaanse president eraan toe dat hij "zo hard probeert om Kims vriend te worden".

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl