AFP

Veertig parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij zijn het eens geworden over een brief waarmee ze het vertrouwen opzeggen in hun partijleider en premier, Theresa May. Dat schrijft The Sunday Times.

Als in totaal 48 parlementariërs het vertrouwen in de premier opzeggen, kunnen de tegenstanders een leiderschapsverkiezing bij de Tories afdwingen. De gekozen partijleider wordt dan ook premier van Groot-Brittannië, daar zijn geen nieuwe verkiezingen voor nodig.

May ligt onder vuur sinds de dramatische verkiezingsuitslag van afgelopen zomer. De Conservatieven verloren toen hun absolute meerderheid in het Lagerhuis. May had die tussentijdse verkiezingen zelf uitgeschreven. Ook de moeizame brexit-onderhandelingen worden haar aangerekend.

Niet stabiel en affaires

In haar kabinet en partij moet ze de voor- en tegenstanders van een harde brexit met elkaar zien te verzoenen. Tot nu toe is dat niet gelukt, een duidelijke brexit-strategie ontbreekt.

Haar kabinet is bovendien niet stabiel. Afgelopen week ruimden twee ministers het veld. Minister Priti Patel moest opstappen omdat ze de premier niets had verteld over haar heimelijke gesprekken in Israël met premier Netanyahu, ministers, zakenlieden en lobbyisten. Minister van Defensie Michael Fallon diende zijn ontslag in wegens een seksschandaal.

Laster

Tegen minister Damian Green, een van de vertrouwelingen van May, loopt een onderzoek. Jaren geleden zou de politie in een onderzoek porno hebben gevonden op zijn computer in het Lagerhuis. Green spreekt de berichten tegen en zegt dat er sprake is van een lastercampagne.

En dan is er nog de controverse rond minister Johnson van Buitenlandse Zaken. Hij ligt onder vuur wegens uitspraken over een Britse vrouw die gevangen zit in Iran. Hij zei in het Lagerhuis dat de vrouw in Iran journalisten heeft getraind. Dat was onjuist, maar het gevolg is waarschijnlijk dat de vrouw langer in een Iraanse gevangenis moet zitten. Ze is veroordeeld wegens spionage. Wat ze heeft gedaan, is niet duidelijk, haar familie zegt dat ze in Iran op vakantie was.

Labourleider Corbyn eist dat Johnson opstapt. In The Observer zegt hij dat Johnson zijn land te schande maakt en zijn burgers in gevaar brengt. Volgens Corbyn heeft Johnson een koloniale, achterhaalde kijk op de wereld en begaat hij voortdurend diplomatieke blunders. "het is tijd dat hij vertrekt." Ook Sadiq Khan, die Johnson opvolgde als burgemeester van Londen, noemt diens vertrek onvermijdelijk wegens een serie blunders. "Hij heeft Libiërs, Amerikanen, Spanjaarden en anderen beledigd." Als May een sterke premier was geweest, had ze hem allang ontslagen, zei Khan bij de BBC.

Brexit-minister David Davis wijst de kritiek op Johnson van de hand. "Waarom zou je hem ontslaan? Hij is een goede minister. Er is nu ophef, maar elke regering krijgt daar vroeg of laat mee te maken."

STER reclame