De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson
NOS NieuwsAangepast

Boris Johnson gaat naar Iran: "Uitspraak verkeerd begrepen"

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson gaat in de komende weken naar Iran voor diplomatiek overleg na een onhandige uitspraak over de Iraans-Britse hulpverleenster Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Johnson wil de zaak met de autoriteiten in Iran bespreken en de vrouw ontmoeten.

Zaghari-Ratcliffe is in Iran veroordeeld tot 5 jaar cel voor "het plannen van de omverwerping van de Iraanse geestelijke orde". Mogelijk moet ze nog langer in de gevangenis blijven vanwege een uitspraak van Johnson. Hij zei vorige week dat Zaghari-Ratcliffe (39) journalisten opleidde in Iran. Dat werd tegengesproken door haar familie en werkgever.

Dit zei Johnson vorige week in het Britse parlement over Nazanin Ratcliffe

Haar man zegt dat de autoriteiten in Teheran Johnsons uitspraak als nieuw bewijs zien en vreest dat de celstraf van zijn vrouw met enkele jaren wordt verlengd.

De Britse regering twijfelt er niet aan dat ze op het moment van haar arrestatie vorig jaar op vakantie was in Iran.

Minister Boris Johnson in het Britse parlement

Vanmiddag kwam Johnson in het Britse parlement terug op zijn uitspraak van vorige week en zei dat die duidelijker had kunnen zijn. "De Britse regering twijfelt er niet aan dat ze op het moment van haar arrestatie vorig jaar op vakantie was in Iran. Dat was het enige doel van haar bezoek", zegt Johnson nu.

Hij benadrukt dat het niet zijn bedoeling was geweest om geloof te hechten aan de beschuldigingen van de Iraniërs. Naar eigen zeggen wilde Johnson niet onderschrijven dat Zaghari-Ratcliffe journalisten trainde, maar zeggen dat hij het oneens is met de zienswijze van Iran dat het opleiden van journalisten een misdaad is.

Een ongedateerde foto van Zaghari-Ratcliffe en haar dochter

Het is niet duidelijk of Johnson hulpverleenster Zaghari-Ratcliffe kan ontmoeten in Iran. Johnson zei tegen een parlementslid dat hij niet kan beloven dat het lukt, maar dat hij zeker zijn best zal doen om haar te spreken.

Eerder sprak hij de Iraanse minister Zarif van Buitenlandse Zaken over de kwestie Zaghari-Ratcliffe. Op bezoek in Iran zal Johnson ook andere diplomatieke kwesties bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl