NOS NieuwsAangepast

Iraans-Britse hulpverlener mogelijk langer vast door uitspraken Johnson

Uitspraken van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zorgen er mogelijk voor dat de celstraf van de Iraans-Britse hulpverlener Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die vastzit in Iran, wordt verlengd. Johnson ging vorige week in de fout door te zeggen dat Zaghari-Ratcliffe in Iran was om "journalisten op te leiden". Hij heeft inmiddels gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot om de fout recht te zetten.

De 39-jarige Zaghari-Ratcliffe zit in Teheran een celstraf uit van vijf jaar voor het "plannen van de omverwerping van de Iraanse geestelijke orde". Ze werd vorig jaar in het bijzijn van haar dochter aangehouden op het vliegveld van Teheran, op het moment dat ze naar Engeland wilde terugkeren na een familiebezoek. Ze sprak alle aantijgingen tegen, maar verloor afgelopen april het hoger beroep.

Uitspraken Johnson

Johnson verklaarde vorige week woensdag dat Zaghari-Ratcliffe zich had beziggehouden met het "opleiden van journalisten", iets wat volgens haar familie en de voorzitter van de stichting waar ze voor werkt niet klopt: "Ze is geen journalist en heeft ook nooit journalisten getraind." Ze houden vol dat familiebezoek het enige doel was van haar reis naar Iran.

Om deze uitspraak van Boris Johnson gaat het

Na de uitspraken van Johnson moest Zaghari-Ratcliffe opnieuw voor de rechter in Teheran verschijnen. Afgelopen zaterdag werd ze door de rechter beschuldigd van het "verspreiden van propaganda tegen het regime".

De Britse regering heeft bij monde van minister van Handel Liam Fox laten weten dat Johnson niets kwalijk wordt genomen en dat diens uitspraken een nieuwe aanklacht niet rechtvaardigen. Volgens Fox is het "onacceptabel" dat Iran een Britse staatsburger vasthoudt. Hij noemt de veroordeling "onwettig" en eist onmiddellijke vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl