Brexit-onderhandelaars David Davies (l) en Michel Barnier
NOS NieuwsAangepast

Doorbraak in brexit-onderhandelingen blijft uit

Er zijn geen grote besluiten genomen bij de jongste ronde onderhandelingen over de brexit. EU-onderhandelaar Michel Barnier waarschuwde de Britten dat ze nog twee weken de tijd hebben om te zeggen hoeveel ze de EU bij hun vertrek uit de unie ongeveer willen betalen. Als dat niet gebeurt, gaan de EU-leiders volgende maand niet akkoord met onderhandelingen over de toekomstige handelsrelaties.

Barnier zei dat ze over de belangrijke onderwerpen vooral 'de diepte in' zijn gegaan. Het gaat dan onder meer over financiën, de kosten van de scheiding en burgerrechten.

De Britse onderhandelaar David Davis benadrukte nog eens het Britse standpunt dat er geen nieuwe grens mag ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee doelt hij op de nu open grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dat bij het VK hoort.

Scheiding

De Britse regering zei gisteren dat ze de datum van uittreding, 29 maart 2019, in een wet wil vastleggen. Dit moet voorkomen dat tegenstanders van de brexit de onderhandelingen nog proberen stop te zetten. Premier May zegt dat de brexit hoe dan ook doorgaat.

De Britse diplomaat John Kerr vindt dat May de Britten misleidt door te zeggen dat de brexit niet meer te stoppen is. Saillant detail: Kerr is de bedenker van de artikel 50-procedure die gaat over het vertrek van een lidstaat uit de Europese Unie. Volgens hem kan het Verenigd Koninkrijk zolang de deadline niet is verstreken op elk gewenst moment de onderhandelingen stopzetten. Hij zegt dus eigenlijk dat de brexit nog kan worden afgeblazen.

Kerr vergelijkt het met een huwelijk. "Zolang de scheidingsprocedure loopt zijn we nog gewoon getrouwd. We kunnen ons altijd nog bedenken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl