
Handtastelijke Britse minister Fallon stapt op
De Britse minister van Defensie Michael Fallon stapt op. Hij raakte de laatste dagen in opspraak omdat hij zijn hand op de knie van een journalist had gelegd tijdens een diner in 2002. Zonder op de kwestie in te gaan, stelt Fallon in zijn afscheidsbrief dat zijn "gedrag in het verleden niet voldoet aan de hoge standaard van de krijgsmacht".
De Britse regering was niet van plan het incident verder te onderzoeken. Fallons 'slachtoffer', journalist Julia Hartley-Brewer, zegt dat ze het hem destijds kwalijk nam, maar is inmiddels milder gestemd. Ze noemt Fallons vertrek belachelijk.
Onduidelijk is of er door de media-aandacht voor Fallons gedrag andere verhalen naar boven zijn gekomen, die nu de aanleiding zijn voor zijn vertrek. Veel recente beschuldigingen aan het adres van hem en andere parlementsleden zijn onterecht, schrijft Fallon in zijn ontslagbrief.
Verkrachting
De storm van internationale MeToo-ontboezemingen van seksueel machtsmisbruik, die werd ontketend door het wangedrag van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, overspoelt nu ook de Britse politiek. Kopstukken van zowel de regerende Conservatieven als de Labourpartij worden beschuldigd van ongewenste seksuele uitspattingen, tot aan verkrachting toe.
Zo loopt er een onderzoek naar de staatssecretaris voor Handel, Mark Garnier, die zijn assistent heeft gevraagd seksspeeltjes voor hem te kopen. Conservatief parlementslid Stephen Crabb heeft zijn excuses aangeboden voor 'sekspraat' tegen een 19-jarige sollicitante. En onder het regeringspersoneel circuleert een lijst met de namen van 37 parlementsleden die worden beschuldigd van ongepast gedrag.
De Britse premier Theresa May heeft voor komende maandag een ontmoeting gepland met andere partijleiders. In een geschreven reactie op Fallons ontslagbrief, spreekt May haar waardering uit voor de "serieuze manier" waarop Fallon "een voorbeeld wenst te stellen voor de leden van de krijgsmacht".
- liveblog
Bruls: neem risico, niet blindstaren op cijfers • Gezondheidsraad: advies AstraZeneca onveranderd
Welkom in het coronablog van maandag 12 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
Rechtszaak over 'vergeten aanslag' in Dresden waarbij homostel werd aangevallen
Een geradicaliseerde Syriër stak de twee neer. Een van slachtoffers overleefde dat niet.
Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt
Hoewel de versoepelingen niet officieel waren aangekondigd, hadden veel mensen gehoopt dat de terrassen en winkels weer open zouden gaan op 21 april. Maar er zijn ook opgeluchte reacties, vanwege de hoge ziekenhuisbezetting.