Trump en zijn Vietnamese ambtgenoot
NOS NieuwsAangepast

Trump wil bemiddelen over Zuid-Chinese Zee, omdat hij daar 'goed in is'

De Amerikaanse president Trump heeft aangeboden te bemiddelen tussen Vietnam en China, die al tijden onenigheid hebben over zeggenschap over eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Trump, die als onderdeel van zijn Azië-reis vandaag kort zijn Vietnamese ambtgenoot Tran Dai Quang sprak, zei dat hij graag bemiddelt omdat hij daar "heel goed in is".

Vietnam en China ruziën, samen met andere landen in de regio, over de eilanden in de Zuid-Chinese Zee omdat de zeebodem er rijk is aan delfstoffen en er ook belangrijke scheepvaartroutes lopen.

Volgens Trump is het een probleem dat de Chinese regering vrijwel het hele gebied opeist. De VS en China zijn daarover al eerder met elkaar in botsing gekomen.

Trump ging ook in op zijn relatie met de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un. Of ze ooit vrienden zouden kunnen worden, was de vraag van een verslaggever.

Trump vrienden met Kim Jong-un? 'Het is zeker mogelijk'

Voor het bezoek van Trump aan Vietnam stuurde hij een serie tweets de wereld in over Noord-Korea. Zo schreef hij dat de Chinese president Xi bezig is met nieuwe sancties die ervoor moeten zorgen dat Noord-Korea geen nucleaire macht meer is.

Ook twitterde Trump dat hij beledigd was toen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hem eerder oud noemde: "Waarom zou hij mij beledigen, terwijl ik hem NOOIT kort en dik zou noemen?" Daarna voegde de Amerikaanse president eraan toe dat hij "zo hard probeert om Kims vriend te worden".

Na Vietnam beëindigt de Amerikaanse president zijn Azië-reis in de Filipijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl