Regio15.nl

Na de kwalificatie van Marokko voor het WK voetbal in 2018 zijn in verschillende steden aanhangers van het Marokkaanse team de straat op gegaan. In wijken in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam hadden de feestvierders enkele straten 'overgenomen'.

De politie Rotterdam adviseerde korte tijd om het centrum van de stad te mijden vanwege een verkeerschaos. Er werd gezwaaid met Marokkaanse vlaggen en auto's reden toeterend rond.

In de Schilderswijk in Den Haag waren enkele honderden feestvierders op de been. De politie heeft enkele arrestaties verricht. Op de Hoefkade greep de ME in nadat agenten waren bekogeld.

Op het Mercatorplein in Amsterdam werd met vuurwerk naar de politie gegooid, ook werd een cameraman belaagd.

Het Marokkaanse elftal plaatste zich voor het WK door in Abidjan de laatste groepswedstrijd te winnen van Ivoorkust. Daardoor eindigde Marokko als winnaar in zijn groep. Het is voor het eerst sinds 1998 dat Marokko de eindronde haalt.

Ook in andere landen vierden supporters van Marokko feest. In het centrum van Brussel kwam het daarbij tot ongeregeldheden. Bij de beurs waren zo'n 2000 feestvierders op de been, meldt de VRT. Een paar honderd relschoppers richtten er vernielingen aan. Ze gooiden met voorwerpen en vernielden straatmeubilair, auto's en een stadsbus. Ook vernielden ze winkelruiten en sloegen aan het plunderen.

De politie greep in, onder meer met een waterkanon. Bij gevechten tussen de politie en relschoppers raakten 22 politieagenten gewond. Er is niemand gearresteerd, maar de politie gaat nog beelden van bewakingscamera's bekijken om daders te identificeren.

Bij de Utrechtse voetbalclub Magreb werd het behalen van het WK ook uitbundig gevierd:

'We gaan naar het WK voetbal!'

STER reclame