De koets met het lichaam van Romy op de dag van haar uitvaart
NOS NieuwsAangepast

Jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist voor doden Romy

Het Openbaar Ministerie eist een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de jongen die heeft bekend zijn 14-jarige klasgenoot Romy te hebben misbruikt en gedood. Het is de maximale straf die iemand onder de 16 kan krijgen.

Het meisje uit Hoevelaken verdween op 2 juni toen ze van school naar huis fietste. Later die middag werd ze door een voorbijganger in een sloot in Achterveld gevonden.

De jongen van 14 uit Lunteren werd twee dagen later aangehouden. Hij kende het slachtoffer van de Donnerschool, een instelling voor speciaal onderwijs in de gemeente Barneveld.

Meefietsen

De verdachte was op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen in beeld gekomen. In het laatste app-bericht van Romy aan haar vrienden schreef ze dat de jongen met haar wilde meefietsen en dat zij hem eng vond.

In verhoren bekende de jongen dat hij Romy had verkracht en gewurgd. Volgens het Openbaar Ministerie doodde hij haar om te voorkomen dat hij zou worden gepakt voor de verkrachting. Hij gooide haar lichaam in het water, wiste telefoongegevens en probeerde een alibi te regelen.

De officier van justitie zegt dat de 14-jarige jongen verminderd toerekeningsvatbaar is en spreekt van "een complexe problematiek". Vanwege de ernst van de feiten wordt de maximaal op te leggen straf geëist.

Gesloten deuren

Het proces is in Utrecht en vindt plaats achter gesloten deuren. Het gebeurt volgens deskundigen zelden dat iemand van deze leeftijd een dergelijke misdaad pleegt. De rechter doet over twee weken uitspraak.

De zaak was deze zomer breeduit in het nieuws. Dat kwam mede doordat op het moment van Romy's verdwijning nog een meisje werd vermist: Savannah uit Bunschoten. Zij werd twee dagen later dood gevonden in haar woonplaats, zo'n 20 kilometer van Achterveld.

Uiteindelijk bleek er geen verband te zijn tussen beide zaken. In de zaak-Savannah zit een 16-jarige jongen uit Den Bosch vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl