NOS Nieuws

Knops: verkiezingen Sint-Maarten hoeven niet uitgesteld

De verkiezingen op Sint-Maarten hoeven vooralsnog niet uitgesteld te worden. Dat zegt staatssecretaris Knops, die het niet eens is met de VVD. Die partij vindt dat de verkiezingen op Sint-Maarten minstens een jaar moeten worden uitgesteld zodat de aandacht eerst helemaal naar de wederopbouw van het eiland kan gaan.

Volgens Knops hoeven de verkiezingen niet te worden uitgesteld. De hulp bij de wederopbouw van Sint-Maarten kan wat hem betreft ook zo snel mogelijk van start onder een interim-kabinet, mits dat zich aan de voorwaarden houdt die Nederland aan hulp heeft verbonden.

De hulp mag geen vertraging oplopen, aldus Knops. "Dan wordt het eiland de dupe".

Voorwaarden

De verkiezingen op Sint-Maarten staan gepland voor januari. Het vorige kabinet - de regering-Marlin - werd door het parlement ontbonden nadat er was geruzied over het Nederlandse hulpgeld.

Nederland wil miljoenen beschikbaar stellen voor de wederopbouw van het eiland na de orkaan Irma, maar wel onder voorwaarden. Zo moet er een integriteitskamer worden opgericht en wil Nederland tijdelijk de grensbewaking van Sint-Maarten overnemen.

Het parlement aanvaardde die voorwaarden voor de Nederlandse hulp wel, het kabinet-Marlin wilde er niet aan, waarop het dus naar huis werd gestuurd.

De voorzitter van het centrale stembureau op Sint-Maarten heeft gewaarschuwd dat het eiland niet klaar is voor een stembusgang. Staatssecretaris Knops maakt zich ook zorgen, maar wil zich komend weekend laten bijpraten over de stand van zaken op het eiland alvorens verdere besluiten te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl