Premier William Marlin
NOS NieuwsAangepast

Premier Sint-Maarten weggestuurd na ruzie over hulpgeld

Premier William Marlin van Sint-Maarten is afgezet na een motie van wantrouwen. Tegelijkertijd heeft het parlement op het eiland besloten alle voorwaarden voor miljoenen aan hulpgeld uit Nederland te accepteren.

De positie van Marlin wankelde door een ruzie met Nederland over de gestelde voorwaarden voor financiële hulp. De Nederlandse regering wilde alleen miljoenen beschikbaar stellen voor de wederopbouw na orkaan Irma als Sint-Maarten een integriteitskamer zou instellen.

Marlin wees de voorwaarden in eerste instantie af, maar kwam daarvan terug toen coalitiegenoten hun steun voor het kabinet dreigden in te trekken. Na bijna twee dagen vergaderen heeft het parlement toch besloten Marlin weg te sturen. Ook vier van de vijf andere ministers in het kabinet zijn afgezet.

'De bevolking is het politieke geruzie zat'

Daarnaast is het parlement op Sint-Maarten nu akkoord gegaan met de instelling van een integriteitskamer en extra grensbewaking door Nederlandse marechaussees. Daarmee lijkt de weg vrij voor Nederland om geld in een speciaal wederopbouwfonds te storten. De verwachting is dat 200 tot 300 miljoen beschikbaar wordt gesteld.

Het geld is hard nodig op Sint-Maarten, dat nog steeds deels in puin ligt na orkaan Irma. Onder de inwoners van het eiland klonk de afgelopen dagen dan ook veel kritiek op Marlin omdat hij de voorwaarden voor het hulpgeld had afgewezen. Door het politieke spel hebben zij langer moeten wachten op financiële hulp.

Premier Marlin stapt nu waarschijnlijk naar de gouverneur van Sint-Maarten om het parlement te laten ontbinden, zegt correspondent Dick Drayer. Als dat gebeurt, zijn er over drie maanden nieuwe verkiezingen. In de tussentijd wordt een tijdelijke regering ingesteld die de Nederlandse eisen inwilligt. "Het Nederlandse vertrouwen in Sint-Maarten zal niet meteen zijn hersteld, maar het vertrek van Marlin is een stap in de goede richting", aldus Drayer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl