De Antilliaanse premier William Marlin
NOS NieuwsAangepast

St-Maarten akkoord met voorwaarden hulp, Den Haag niet overtuigd

De regering van Sint-Maarten is op de valreep akkoord gegaan met de voorwaarden die Nederland stelt aan financiering van de wederopbouw na orkaan Irma. Daarmee is een kabinetscrisis op het eiland voorlopig voorkomen. Drie coalitiegenoten van premier Marlin dreigden maandag de stekker uit het kabinet te trekken, als hij zich nog langer zou verzetten tegen Den Haag.

Het besluit van Marlin betekent dat de Rijksministerraad waarschijnlijk niet gaat ingrijpen op Sint-Maarten. Maar Den Haag is er nog niet van overtuigd dat Marlin de instelling van een integriteitskamer nu ondubbelzinnig accepteert.

Als het parlement van Sint-Maarten vrijdag ook akkoord gaat met de instelling van de integriteitskamer en de grensbewaking is de weg voor vrij voor Nederland om geld in een speciaal wederopbouwfonds te storten. Naar verwachting is dat ongeveer 200 tot 300 miljoen euro.

Raad van Advies

In een speciale zitting van de ministerraad in de hoofdstad Philipsburg ging Marlin gisteren overstag. Vanuit de private sector en de bevolking was ernstige kritiek op Marlin gekomen, maar hij vond dat hij werd gegijzeld omdat Nederland voorwaarden verbond aan de wederopbouw.

Nederland heeft dat altijd ontkend. Den Haag verwees daarbij naar eerdere afspraken over de komst van een integriteitskamer en grensbewaking. De Raad van Advies in Philipsburg heeft Marlin erop gewezen dat de voorwaarden die Nederland stelt al in mei in een protocol zijn vastgelegd.

Troef

De laatste troef van Marlin om niet akkoord te gaan vervloog maandagmiddag toen ook een meerderheid in het parlement een verklaring ondertekende om akkoord te gaan met de Nederlandse eisen. Of deze nieuwe meerderheid Marlin laat zitten als premier is nog niet duidelijk.

Komende vrijdag zal het parlement de wetgeving over de integriteitskamer aanpassen en goedkeuren. Dat is precies op de dag dat de Rijksministerraad in Den Haag moet beslissen of de toezeggingen uit Philipsburg voldoende zijn.

Europees geld

Sint-Maarten kan ook op Europees hulpgeld rekenen, schreef voorzitter Juncker van de Europese Commissie twee weken geleden aan het Europees Parlement. Dat was aanvankelijk onzeker omdat Sint-Maarten als autonoom land binnen het koninkrijk geen lid is van de EU en dus geen aanspraak kan maken op het Solidariteitsfonds.

Maar Juncker besliste dat Sint-Maarten op dezelfde manier door Brussel gesteund zal worden als het Franse deel van het eiland, Saint Martin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl