De ravage op Sint Maarten na orkaan Irma
NOS Nieuws

Nieuwe bewindsman houdt vast aan eisen hulpgeld Sint-Maarten

Staatssecretaris Knops houdt vast aan de voorwaarden die zijn voorganger, minister Plasterk, heeft gesteld aan een Nederlands hulpfonds voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Er moet een integriteitskamer komen, die toezicht houdt op de besteding van de som.

Knops zei op zijn eerste werkdag als staatssecretaris van Koninkrijksrelaties dat de Nederlandse regering vreest dat het wederopbouwgeld zonder integriteitskamer in verkeerde handen komt.

"We willen de mensen op Sint-Maarten graag helpen, maar dan moeten we ervan uit kunnen gaan dat het geld goed terechtkomt. Het is ons belastinggeld."

Rutte stelt bezoek uit

Tot nu toe weigert Sint-Maarten de voorwaarden te accepteren. Om die reden heeft premier Rutte een bezoek aan het eiland uitgesteld. Hij vindt het niet zinvol om erheen te gaan, als de regering van het land binnen het Koninkrijk der Nederland dwars ligt over het hulpgeld.

De Nederlandse regering heeft een ultimatum gesteld dat eind oktober verloopt. "Ze hebben dus nog een paar dagen", zei Knops vanmiddag.

De nieuwe staatssecretaris wil niet zeggen hoeveel geld er in het hulpfonds zit. Volgens zijn voorganger gaat het om honderden miljoenen.

Er is tot nu toe al ruim 55 miljoen euro aan noodhulp gegaan naar de Nederlandse eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma. Het grootste deel ging naar Sint-Maarten. Dit geld was bedoeld om de eerste noden te lenigen. Het geld uit het fonds is bedoeld voor de volgende fase: de wederopbouw, waarbij het eiland ook orkaanbestendiger moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl