Militairen beladen het marineschip de Karel Doorman met hulpgoederen voor Sint-Maarten
NOS Nieuws

Plasterk wil snel hulpfonds wederopbouw Sint-Maarten

Er moet snel een hulpfonds komen voor de wederopbouw van Sint-Maarten. Het hele koninkrijk moet daar verantwoordelijkheid voor dragen, en niet alleen Nederland of de eilandsregering, zei minister Plasterk in een debat in de Tweede Kamer.

Hij denkt eraan om bijvoorbeeld een hoge commissaris voor de wederopbouw van Sint-Maarten te benoemen, die het fonds beheert en zorgt dat het geld goed terechtkomt.

"We gaan niet zeggen: laat de regering van Sint-Maarten het land maar herbouwen, en wij krijgen de rekening wel. Dat is niet de inrichting van het hulpfonds die we voor ogen hebben", zei de minister van Koninkrijksrelaties.

Plasterk wil nog niet zeggen hoeveel geld er in het fonds komt. Hij praat er volgende week over in de Nederlandse ministerraad en wil er kort daarna in een Rijksministerraad op koninkrijksniveau een beslissing over nemen.

Het zou op Terschelling ook een probleem zijn, als we zouden zeggen: hier heb je een hoop geld en bekijk het verder maar.

Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties

Hij wijst erop dat de wederopbouw van Sint-Maarten een ingewikkelde zaak is. "Het is een gevoelige fase voor correcte overheid en integriteit." Er moeten volgens hem snel beslissingen worden genomen en opdrachten worden verleend.

Dat betekent dat er in korte tijd "honderden miljoenen" euro's door het land worden gepompt. Plasterk vindt dat daar zuiver mee moet worden omgegaan. Hij denkt dat dit beter gaat in samenspraak met het hele koninkrijk, dan door Sint-Maarten alleen.

"Het is belangrijk dat we voldoende checks en balances inbouwen. Het zou op Terschelling ook een probleem zijn, als we zouden zeggen: hier heb je een hoop geld en bekijk het verder maar."

Plasterk zei vandaag in een ander debat in de Tweede Kamer dat 25 inwoners van Sint-Maarten na orkaan Irma hun toevlucht in Nederland hebben gezocht. Het zijn mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt en hier onderdak willen vinden.

Hij zei dat de 25 zich in verschillende gemeenten hebben gemeld en nu vragen wat de Nederlandse overheid voor hen kan doen. Plasterk voert daar overleg over met onder meer gemeenten, het Leger des Heils en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers.

Irma was een orkaan van de zwaarste categorie. Vooral Sint-Maarten werd hard getroffen. Het Rode Kruis meldde kort na de ramp dat 91 procent van de gebouwen op het eiland is beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl