Een foto van de verwoesting op Sint-Maarten eind september ANP

De VVD vindt dat de verkiezingen op Sint-Maarten minstens een jaar moeten worden uitgesteld. Kamerlid Bosman zegt dat de aandacht nu eerst volledig op de wederopbouw van het eiland moet worden gericht.

Na het vertrek van de regering-Marlin op Sint-Maarten zijn er eind januari nieuwe verkiezingen gepland. Maar volgens Bosman is het beter om voorlopig met een tijdelijke regering te werken, die meteen de handen uit de mouwen steekt. Volgens hem wil de bevolking van het door de orkaan Irma getroffen eiland dat ook.

De regering-Marlin werd vorige week door een meerderheid van het parlement op Sint-Maarten afgezet na geruzie over een Nederlands fonds voor de wederopbouw. Marlin wilde niet akkoord gaan met de voorwaarden die Nederland bij het hulpgeld stelt, waaronder het instellen van een integriteitskamer die toezicht houdt op de besteding van het geld.

Vertraging

Bosman is tevreden over de huidige samenstelling van het parlement en vindt dat dit parlement een tijdelijke regering moet samenstellen. "Met nieuwe verkiezingen moet je maar afwachten wat er komt", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Bosman zal Nederland geen geld overmaken totdat zeker is dat er een regering zit die akkoord gaat met de Nederlandse voorwaarden. Dat betekent dat de verkiezingen in januari "leiden tot een onnodige vertraging van zeker drie, vier maanden".

De Tweede Kamer praat vanmiddag met staatssecretaris Knops over de begroting voor Koninkrijksrelaties. De toestand op Sint-Maarten zal dan ook aan bod komen.

STER reclame