Premier Marlin, koning Willem-Alexander, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en gouverneur Eugene Holiday
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe verkiezingen in aantocht op 'opgelucht' Sint-Maarten

Inwoners van Sint-Maarten mogen eind januari opnieuw naar de stembus. Premier William Marlin heeft door de gouverneur het huidige parlement laten ontbinden, blijkt uit een verklaring van gouverneur Eugene Holiday. Er wordt een tijdelijk kabinet gevormd dat Sint-Maarten zal leiden tot er na de verkiezingen een nieuw kabinet is.

Gisteren zette een meerderheid van het parlement de regering van Marlin af na geruzie over hulpgeld. Nederland wilde miljoenen beschikbaar stellen voor de wederopbouw van het eiland na de orkaan Irma, maar wel onder voorwaarden. Zo moet er een integriteitskamer worden opgericht en wil Nederland tijdelijk de grensbewaking van Sint-Maarten overnemen.

Premier Marlin wilde niet akkoord gaan met die voorwaarden. Later kwam hij daar van terug, maar dat was voor het parlement te laat. Met een motie van wantrouwen stemden ze hem gisteren weg. Marlin liet daarop het parlement ontbinden. "Zie dat als een soort wraakactie", zegt correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. "Het parlement heeft hem afgezet, nu zet Marlin het parlement af. Dat recht heeft hij."

In de tussentijd wordt een tijdelijke regering ingesteld die de Nederlandse eisen voor steun gaat inwilligen.

Premier William Marlin

Volgens Drayer is de opluchting op Sint-Maarten vanwege het vertrek van Marlin groot. "In menig huis waar door de storm geen dak meer op zit zal men blij zijn. Het is vooral een gevoel van opluchting. Vanaf het begin van de passage van Irma in september kreeg hij het verwijt dat hij niet de leiding heeft genomen bij het verlenen van de noodhulp en de fase van de wederopbouw."

Ook maakte Marlin er volgens Drayer een politiek spel van. "Hij zei dat hij een regering van nationale eenheid wilde vormen, want hij kwam in het nauw. Maar op Sint-Maarten werd al gezegd dat hij dat vanaf het begin had moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl