Protest van Mapuche-indianen in Argentinië
NOS NieuwsAangepast

Beste uit het Oog: Astrid Holleeder, Spinozacultus en Mapucheprotesten

De strafzaak tegen Willem Holleeder gaat begin 2018 van start, maar zijn zussen Astrid en Sonja en ex-vriendin Sandra willen geen nieuwe verklaringen afleggen. Zij voelen zich namelijk door justitie aan hun lot overgelaten. Astrid Holleeder voelt zich 'geestelijk mishandeld' en betuigt justitie van 'amateurisme'. NRC-journalist Jan Meeus spreekt haar regelmatig en legt uit wat haar kritiek op de getuigenbescherming is.

Hoe is de Argentijnse activist Santiago Maldonado om het leven gekomen? Hij streed voor meer autonomie voor de Mapuche-indianen in Argentinië en raakte vermist na een protest. De vermissing haalt nare herinneringen op aan de staatsterreur van de junta uit de jaren 70 en 80, maar legt ook de sociale verhoudingen in het Zuid-Amerikaanse land bloot. "Nu een blanke jongen verdwijnt, komt het opeens in de publiciteit," aldus Rafael Railaf, Mapuche van geboorte.

Het wordt wel eens 'het meest onleesbare boek ooit' genoemd: Ethica van Baruch Spinoza. Maarten van Buuren heeft een poging gedaan om dit pittige werk begrijpelijk te maken. Hij vertelt dat de meest invloedrijke Nederlandse filosoof vele wetenschappers bezighoudt. "Er bestaat een ware cultus. Zo zijn er alleen al in Nederland drie verschillende 'Spinozasektes' die elkaar het licht in de ogen niet gunnen."

Verder hoor je in deze podcast Adelheid Roosen, die deze week de Gilder International Theatre Award in de wacht sleepte met haar 'Wijksafari's'. Met dit project trekt ze met theatermakers letterlijk 'op safari' door zogeheten achterstandswijken, van de Bijlmer in Amsterdam tot Ciudad Juárez in Mexico.

Het Oog wordt zoals altijd afgesloten met Gute Nacht Freunde. Deze keer uitgevoerd door Rob de Nijs.

Meer luisteren?

In de politieke podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel analyseren onze politieke dieren Joost Vullings en Max van Weezel de nieuwe kabinetsploeg. Wie moet je in de gaten houden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl