Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vanmorgen op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

Justitie wil vertrouwen zussen Holleeder terugwinnen

De nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus gaat zich buigen over de bescherming van drie belangrijke getuigen in het proces tegen de crimineel Willem Holleeder. Hij heeft zich vanmorgen over de kwestie laten informeren.

Alhoewel hij niet op de individuele zaak wilde ingaan zei hij dat iedere getuige optimale bescherming verdient. "Daar maak ik me bij voorbaat sterk voor", zei hij aan het begin van de eerste echte ministerraad van het kabinet-Rutte III.

Boos

De twee zussen en de ex-vriendin van Holleeder willen geen verklaringen meer afleggen totdat hun beveiliging is verbeterd, meldt De Telegraaf. Ze zijn boos omdat de beveiliging tegen mogelijke wraakacties van Holleeder in hun ogen tekortschiet.

Zus Astrid Holleeder beschrijft in een boek dat vandaag uitkomt dat de beveiliging tegen eventuele wraakacties van haar broer onvoldoende is.

Ook vinden de vrouwen het oneerlijk dat ze de kosten deels zelf moeten betalen, zoals de kosten van veilige huisvesting en kogelwerende vesten.

Herstellen

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het de kritiek serieus neemt en dat het OM en de politie alles doen om het vertrouwen terug te winnen.

"Het OM heeft begrip voor de uitzonderlijke positie waarin de getuigen zich bevinden en snapt hun zorgen", staat in de verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl