'De waarheid over de dood van activist Maldonado maakt niet meer uit'

AFP

Hoe is de Argentijnse activist Santiago Maldonado om het leven gekomen? Zijn lichaam werd vorige week gevonden en boze tongen beweren dat de politie iets te maken heeft met zijn dood.

Maar wat er precies is gebeurd, maakt eigenlijk niets meer uit, denkt Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman. "Het effect van zijn dood op de politiek is al zo groot dat de realiteit niets meer uitmaakt", zegt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het lichaam van Maldonado werd in een rivier gevonden op een paar honderd meter van de plek waar op 1 augustus een demonstratie was. De activist demonstreerde voor verbetering van de situatie van Mapuche-indianen. Die willen hun grondgebied terug. Maldonado was vermist sinds 1 augustus.

De reactie van de Argentijnse president Mauricio Macri bevestigt de theorie dat de politie iets met de vermissing te maken heeft, vindt Koopman. "Hij heeft de zaak ontzettend gebagatelliseerd. Hij heeft gezegd dat de politie er niets mee te maken had, terwijl er mensen zijn die Maldonado juist in handen van de politie hebben gezien. Dat de politie schuldig is, is al bijna een feit voordat het is bewezen."

Tijdens de dictatuur zijn er duizenden mensen verdwenen. En nu gebeurt dat weer, terwijl er democratie is.

Edwin Koopman

Plotselinge vermissingen zijn niet uniek in Argentiniƫ. "Tijdens de dictatuur zijn er duizenden mensen verdwenen. En nu gebeurt dat weer, terwijl er democratie is. Dat is voor veel Argentijnen onverteerbaar."

De verdwijning en vondst van Maldonado vielen samen met de campagnetijd voor de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. "Dat heeft ontzettend veel commotie opgeleverd. De oppositie greep de zaak aan als stok om Macri mee te slaan."

Koopman noemt het cynisch dat de dood van Maldonado zo veel stof doet opwaaien, want het gaat ten koste van de zaak waar de activist eigenlijk voor streed: de rechten van Mapuche-indianen. "Die voeren al anderhalve eeuw een strijd om grondgebied terug te krijgen. Je hoopt dat daar nu ook meer aan wordt gedaan, maar de meeste Argentijnen maakt het niets uit."

STER Reclame