Veel Rohingya zijn naar Bangladesh gevlucht
NOS NieuwsAangepast

VN: 'voortdurend en systematisch' geweld tegen Rohingya in Myanmar

Er is sprake van een "constante en systematische" golf van geweld tegen Rohingya in Myanmar. Dat blijkt volgens VN-mensenrechtenexperts uit verslagen van gevluchte Rohingya. De minderheidsgroepering wordt op grote schaal vermoord, gemarteld en verkracht en hun huizen worden in brand gestoken.

Volgens de VN-experts is de afgelopen twee maanden een onbekend maar "vermoedelijk extreem hoog" aantal Rohingya door het leger van Myanmar om het leven gebracht. Eerder sprak de VN al van grove mensenrechtenschendingen en etnische zuiveringen.

Conflict

In Rakhine wonen veel Rohingya - een onderdrukte islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. De Rohingya worden door Myanmar als illegale immigranten beschouwd.

Eind augustus escaleerde het conflict, toen Myanmar keihard terugsloeg na een aantal aanvallen van Rohingya op politiebureaus en grensovergangen. Sindsdien hebben volgens de VN op grote schaal verkrachtingen en moorden plaatsgevonden. Honderdduizenden Rohingya zijn naar het buurland Bangladesh gevlucht en wonen daar onder erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen.

Voedselhulp

Vandaag werd bekend dat de voedselhulp van de VN aan Rohingya in Myanmar mag worden hervat. De hulpverlening van het Wereldvoedselprogramma in het noorden van de regio Rakhine werd begin september uit veiligheidsoverwegingen gestaakt. Meer dan 100.000 Rohingya in het gebied ontvingen voedselhulp.

Het is nog niet bekend op welke termijn de hulpverlening in Rakhine weer op gang komt en onder welke voorwaarden. Daarover worden nog gesprekken gevoerd tussen Myanmar en de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl