AFP
NOS NieuwsAangepast

EU maakt 30 miljoen vrij voor humanitaire hulp aan Rohingya

De Europese Unie trekt nog eens 30 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan honderdduizenden Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht. Het bedrag komt bovenop de 21 miljoen die de EU al eerder voor hulp had uitgetrokken. Het bedrag is bedoeld voor zaken als water, voedsel en sanitaire voorzieningen.

Bangladesh spreekt van een "onhoudbare situatie" in het land, dat niet in staat is de enorme aantallen vluchtelingen op te vangen. Volgens de Bengaalse ambassadeur bij de VN vormt de "regelrechte ontkenning" van de etnische identiteit van de Rohingya door Myanmar een struikelblok in de onderhandelingen met dat land.

De VN liet weten dat landen 290 miljoen euro aan steun hebben beloofd, terwijl er op korte termijn 370 miljoen nodig om de situatie van de Rohingya te verbeteren. Nederland zegde eerder deze maand 2 miljoen euro toe.

600.000

Rohingya vormen een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. In de afgelopen twee maanden sloegen naar schatting 600.000 mensen - onder wie zeker 300.000 kinderen - op de vlucht voor het geweld van het leger. In Bangladesh verbleven al 300.000 Rohingya die eerder uit Myanmar waren gevlucht.

Myanmar beschouwt de Rohingya als illegale immigranten. De afgelopen jaren waren er geregeld confrontaties. Eind augustus vielen Rohingya-rebellen tientallen grensposten aan en het leger van Myanmar sloeg keihard terug. Rohingya zijn sindsdien op grote schaal verkracht en vermoord in grensregio Rakhine. De VN sprak al van etnische zuiveringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl