Geweld Myanmar escaleert: Rohingya-dorpen branden, zeker 400 doden
De afgelopen dagen zijn in Myanmar zeker honderden mensen om het leven gekomen bij het geweld tussen Rohingya en het leger. Het leger spreekt van bijna 400 doden, maar dat cijfer is niet te checken en mogelijk ligt het dodental veel hoger.
De meeste doden zijn Rohingya, maar volgens het leger zijn ook dertien leden van de veiligheidsdienst, twee ambtenaren en veertien niet-islamitische burgers omgekomen.
De onlusten begonnen vorige week, toen Rohingya tientallen politieposten en een legerbasis aanvielen. 71 mensen kwamen daarbij om. Daarop sloeg het leger van Myanmar terug.
Het geweld leidt ertoe dat duizenden mensen naar Bangladesh zijn gevlucht. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op bronnen binnen de Verenigde Naties, gaat het om 38.000 mensen.
"De cijfers spreken boekdelen", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "Het aantal doden is omhoog gesprongen van 100 naar 400, en dan zijn dit alleen nog maar de cijfers van het leger. Je mag ervan uitgaan dat er nog veel meer doden zijn gevallen."
Onder de vluchtelingen vallen ook doden. "Iedereen probeert wanhopig de grens over te komen", zegt Maas. "Daarbij zijn al enkele tientallen mensen omgekomen. Vooral vrouwen en kinderen zijn verdronken, toen ze de rivier probeerden over te steken", zegt Maas.
De rust keert nog niet terug in Rakhine, de deelstaat waar de Rohingya wonen. Integendeel. "Van alle kanten krijg je berichten over dorpen die in brand staan", aldus Maas. "Het leger zegt dat een dorp door rebellen in brand is gestoken en volgens Rohingya komt het door het leger. Maar elk dorp dat in brand staat, is een dorp waarvan de bevolking is weggevlucht en de grens probeert over te steken. Het lijkt er steeds meer op dat er een etnische zuivering aan de gang is en dat het leger bezig is om de Rohingya het land uit te duwen."