Grenspolitie in de Rakhine-staat
NOS NieuwsAangepast

Veel doden bij aanvallen op politieposten Myanmar

In Myanmar zijn zeker 71 mensen om het leven gekomen bij aanvallen op politieposten. De aanvallen werden gepleegd door Rohingya, de islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische land.

De militanten, bewapend met geweren en machetes, vielen rond 01.00 uur lokale tijd politieposten, grensposten en een legerbasis aan. 30 plekken waren doelwit. Een agent van de grenspolitie zei dat zijn grenspost 150 aanvallers het hoofd moest bieden. In een regeringsverklaring staat dat een van de politieposten werd aangevallen met een bom.

Onder de doden zijn tien agenten, twee medewerkers van een grenspost en 59 militanten. Eén militant is gearresteerd.

Bevrijdingsleger

De verantwoordelijkheid is opgeëist door het Arakan Rohingya bevrijdingsleger. De Rohingya wonen vooral in de staat Rakhine, in het westen van Myanmar. Arakan verwijst naar het koninkrijk dat in datzelfde gebied bestond tot 1784.

In Myanmar wonen ruim een miljoen moslims. Er zijn grote spanningen tussen deze minderheid en de rest van Myanmar. Ook nu de militaire regering al enkele jaren is verdwenen, worden de Rohingya onderdrukt. Ze krijgen de Myanmarese nationaliteit niet en worden veelal beschouwd als illegale immigranten uit Bangladesh.

Kritisch VN-rapport

In oktober vorig jaar waren er vergelijkbare aanvallen, die het leven kosten aan negen politiemensen. De regering opende daarna de jacht op militanten in Rakhine. 80.000 mensen zijn naar Bangladesh gevlucht. Volgens de Verenigde Naties heeft het leger zich schuldig gemaakt aan moord en verkrachting. Zeker 1000 woningen werden platgebrand.

De aanvallen kwamen enkele uren na de publicatie van een rapport van de VN-commissie voor Rakhine. De VN dringt er in het rapport bij de Myanmarese regering op aan prioriteit te geven aan het ontwikkelen van de economie in Rakhine.

Voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan leidt de commissie voor Rakhine. In een reactie zegt hij dat de aanvallen duidelijk maken dat het geweld is geëscaleerd. "Geen enkel doel kan dergelijke wreedheden en zinloos moorden rechtvaardigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl