Grenswacht in Myanmar bij de grens met Bangladesh AFP

In Myanmar zijn bij de grens met Bangladesh zeker negen politiemensen doodgeschoten en vier gewond geraakt. Diverse grensposten in de deelstaat Rakhine werden aangevallen door een groep rebellen. Acht aanvallers zijn gedood.

Volgens de autoriteiten in het Zuidoost-Aziatische land waren de aanvallers 'moslimterroristen'. In Rakhine wonen 1,1 miljoen moslims van de etnische groep Rohingya. Zij worden in Myanmar gezien als een ongewenste minderheid en worden vaak vervolgd. Velen zijn daarom gevlucht naar buurlanden als Bangladesh.

Mensenrechten

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt deze week een bezoek aan Myanmar, onder meer om de Nederlandse ambassade officieel te openen. Ook staat een bezoek aan de deelstaat Rakhine op het programma. Koenders gaat er praten over de etnische spanningen daar met de Rohingya-moslimminderheid.

Koenders zegt dat hij met het bezoek steun wil betuigen aan de democratische ontwikkelingen in het land. Daarom opent hij er ook voor het eerst een Nederlandse ambassade, in Yangon. Wel staat in een verklaring van Buitenlandse Zaken dat Nederland wil investeren in de verbetering van de mensenrechtensituatie in Myanmar. 

STER reclame