EPA
NOS Nieuws

VN staakt voedselhulp conflictgebied Myanmar

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) staakt uit veiligheidsoverwegingen de hulpverlening in de regio Rakhine in Myanmar. De VN-organisatie was midden juli al gestopt met de voedselleveranties in het noorden van de regio. Inmiddels is het ook te gevaarlijk om andere delen van Rakhine te bevoorraden.

De gewelddadigheden in de deelstaat duren al zo'n vijf jaar, maar zijn nu op zijn hevigst. Volgens het leger zijn daar in een week tijd 400 doden gevallen, maar het werkelijke dodental ligt mogelijk veel hoger. Veel dorpen zijn afgebrand. Tienduizenden Rohingya zijn de afgelopen week naar Bangladesh gevlucht.

Escalatie

In Rakhine leven de moslims van de Rohingya-minderheid strikt gescheiden van de boeddhistische bevolking. Het geweld dat al jaren aan de gang is escaleerde vorige week na een aanval van Rohingya-rebellen op een legerpost.

Het leger beschuldigt organisaties zoals het WFP ervan dat ze met hun voedselleveranties op de hand zijn van Rohingya. WFP-medewerkers lopen bij de uitoefening van hun werkzaamheden steeds meer gevaar.

Het Wereldvoedselprogramma trekt zijn mensen niet terug uit Myanmar. De organisatie hoopt na overleg met de autoriteiten de hulpverlening snel te kunnen hervatten. De voedselleveranties bereikten zo'n 250.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl