AFP
NOS NieuwsAangepast

VS stopt militaire hulp aan Myanmar om vervolging Rohingya

De Verenigde Staten stoppen met het verlenen van militaire hulp aan het leger van Myanmar. Reden is de vervolging van de Rohingya-bevolkingsgroep in dat land.

De Amerikaanse minister Tillerson van Buitenlandse Zaken zegt de militaire leiding verantwoordelijk te houden voor de gruwelen. Zijn ministerie heeft reispapieren van Myanmarese legerofficieren ingetrokken en overweegt economische sancties.

Het ministerie zegt dat het noodzakelijk is dat iedereen die verantwoordelijk is, individu of andere entiteit, aansprakelijk wordt gesteld.

Terugtocht

Gisteren heeft Bangladesh, dat nu onderdak biedt aan ongeveer 1 miljoen Rohingya, Myanmar opgeroepen om de vluchtelingen een veilige terugtocht naar huis te bieden. De VN-ambassadeur van het buurland wil dat Myanmar dat garandeert.

Volgens Bangladesh is de situatie, waarbij tienduizenden vluchtelingen in volgepakte kampen zitten, onhoudbaar. "Ondanks eerdere berichten hierover is het geweld in Rakhine nog niet voorbij. Duizenden mensen melden zich dagelijks bij de opvangkampen", zei de ambassadeur.

De Europese Unie heeft 30 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl