Beeld na de aanslag in Kiev van gisteravond
NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanslag Kiev en bij strijd in Oost-Oekraïne

Bij een bomaanslag in Kiev op een nationalistische Oekraïense parlementariër zijn gisteravond laat twee mensen om het leven gekomen. De aanslag houdt vermoedelijk verband met de situatie in Oost-Oekraïne. Eerder deze week kwamen daar, ondanks de wapenstilstand, vier militairen om het leven.

Bij de bomaanslag bij een tv-studio in Kiev raakten ook drie personen gewond. De Oekraïense justitie gaat ervan uit dat de 45-jarige parlementariër Igor Mositsjoek het doelwit was. Hij overleefde de aanslag, maar zijn 36-jarige lijfwacht en een voorbijganger kwamen om. De explosieven gingen buiten af op het moment dat Mositsjoek de studio verliet.

Russische betrokkenheid

Volgens Mositsjoek zit Rusland achter de bomaanslag. Zijn partijleider noemde de aanslag politiek gemotiveerd. De aanklager die het incident onderzoekt, wil Russische betrokkenheid niet uitsluiten en spreekt van een terroristische daad.

Rusland spreekt de aantijgingen tegen: volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov zijn de vermoedens ongegrond.

Toename incidenten

De afgelopen week kwamen, ondanks de wapenstilstand, vier militairen van het Oekraïense regeringsleger om in Oost-Oekraïne. Volgens een woordvoerder van het leger hadden de pro-Russische separatisten in het gebied artillerie ingezet. Bij de schotenwisseling raakte een onbekend aantal mensen gewond. Beide zijden beschuldigen elkaar er regelmatig van de wapenstilstand te schenden.

Sinds het begin van het conflict tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in 2014 in het oosten van het land is ook het aantal incidenten buiten het conflictgebied toegenomen. Zo werd in maart het voormalige anti-Russische parlementslid Denis Voronenkov in Kiev doorgeschoten en kwam een kolonel van het Oekraïense leger in juni om door een autobom in het centrum van de stad. Een jaar eerder werd een onderzoeksjournalist omgebracht door een explosief in zijn auto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl